Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohánytermesztés Svájcban

2009.08.26. 9:46:32

 hspace=






Svájcban a dohánytermesztésnek 300 éves múltja van. Ma két fajtacsoportba tartozó fajtákat termelnek a hagyományos szárítású Burley és a mesterséges szárítású Virginia fajtákat.








Svájcban a dohánytermesztésnek 300 éves múltja van. Ma két fajtacsoportba tartozó fajtákat termelnek a hagyományos szárítású Burley és a mesterséges szárítású Virginia fajtákat.

A Virginia fajtákat 1992 óta termesztik. A mintegy 330 termelő megközelítőleg 100 ha-on Virginia és több mint 400 ha-on Burley dohány termel, ez körülbelül 1,5, ha átlagos területnek felel meg. Az összes termés 850-900 tonna körül van. A felvásárlási árak mindkét fajtacsoportba tartozó fajták esetében 9-9,5 euró/ kg körül van. A cigaretta árába beépített támogatást ezen felül kapják a termelők.




A palántanevelést márciusban kezdik a gazdák a Magyarországon is ismert úszatott technológiával, majd május közepén kezdik a kiültetést, kizárólag géppel.

A növényápolási munkák hasonlóan kerülnek elvégzésre, mint Magyarországon, de a termesztési hely sajátosságai miatt különös figyelmet fordítanak a peronoszpóra fertőzés elkerülésére.




A betakarítási folyamat július elején kezdődik a kézi törést megkönnyítő gépek alkalmazásával, amelyen a betakarító személyek ülnek és kézzel törik le a leveleket.

A Virginia dohányok tűsor keretbe történő berakása magán a gépen már megtörténik, vagyis a letört leveleket már keretezve szállítják be a szárító telepekre. A Burley dohányokat 4-5 töréssel, míg a Virginia dohányokat 8-9 töréssel takarítják be.





A betakarítás általában szeptember végén befejeződik, de nem ritka az október eleji törés sem.

A betakarított Burley dohányokat magyarországi méretekhez viszonyítva hatalmas szárító pajtákban szárítják, ahol a lehetőség szerint szinte minden gépesítve van. A levelek felfűzése géppel történik, majd egy lécre kőtik fel, a fűzésre alkalmazott zsineggel.





A felfűzött és lécre kötött dohánylevek egy csörlő berendezés segítségével kerülnek a szárító legmagasabb a pontjára. A hatalmas száritokban ventillátorok segítik a minőségi szárítást.

Az időjárási feltételektől függően a szárítás 4-6 hetet vesz igénybe.



 A Virginia dohányok szárítása hasonló módszerrel történik, mint hazánkban egy lényeges eltéréstől eltekintve, szinte mindenki automatikát használ a szárítás során, amely könnyebbé és biztonságosabbá teszi ezt a műveletet.



A Virginia dohányok beváltása augusztusban kezdődik és novemberig tart, míg a Burley dohányok felvásárlása szeptembertől márciusig tart.

A felvásárló helyek naponta 700-1000 bálát vásárolnak fel, amely 15-25 tonnának felel meg. A bálák nedvességét egyenként mérik, majd a minősítés után egy címkével látják el, amely minden fontos információt tartalmaz.














Kövessen minket