Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohánytermelők figyelmébe

2007.07.19. 10:30:05
Dohánytermelők figyelmébe

2007.07.19.




A MADOSZ Fejlesztési Bizottsága részvett Krakkóban az ANITTA szervezésében az európai dohánytermesztés fejlesztési és kutatási konferenciáján, melyről korábban itt már tájékoztatást adtunk. A több napos rendezvényen különböző előadások hangzottak el a fajtakutatás, növényvédelem, termesztéstechnológia, valamint a gépesítés területéről.



Figyelmünket egy érdekes, de rendkívül egyszerű eszköz keltette fel.

A szóban forgó gép a dohánytőke "por" vagy homok leveleit távolítja el, mely ipari felhasználás szempontjából értéktelen. Ezzel a művelettel egy időben a dohánytőkének egy töltögetést is biztosít. Az idei aszályos évben ennek az eljárásnak kimondottan nagy a jelentősége, mert a növény aktív párologtató felületét csökkenti a betakarítható levélszám maradéktalan biztosításával.



A hazai termesztésben azt tapasztaljuk, hogy sok termelőnk kézzel végzi el ezt a műveletet, drága élőmunkát felhasználva. Úgy ítéljük meg, hogy a bemutatott eszköz jól beilleszthető lenne a hazai gyakorlatba. A mellékelt képeken jól látható, hogy önjáró, vagy traktorra szerelhető kivitel is létezik. Álláspontunk szerint a traktorra szerelhető változat alkalmazása lenne a célszerű a hazai termesztési technológiában.



A Fejlesztési Bizottság részéről a referens ebben a témában Orosz Tibor (06-30-382-41-56) aki szívesen áll rendelkezésre további információval.



Fekete Tibor

Fejlesztési Bizottság Elnök.

 

 





















Kövessen minket