Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Tájékoztató a vis maiort jelentő dohánytermelők részére.

2007.09.08. 10:06:19

Tájékoztató a vis maiort jelentő dohánytermelők részére.

2007.09.08.


 A betakarítás bejelentéstől számított 15 napig az érintett területen az ültetvény megsemmisítését, célzó műveleteket / szárzúzás, tárcsázás stb. /nem végezhetnek el.



Tájékoztatjuk azokat a dohánytermelő tagjainkat, akik 2007. évben dohánytermesztésük kapcsán vis maior bejelentéssel éltek a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalokhoz illetve az MVH-hoz, hogy a végleges kár elismertetéséhez az alábbi – rövidesen jogszabályban megjelenő – kötelezettségnek kell eleget tenniük:



- 29/2007. (IV. 20.) FVM rendelet 47. § (1) pontjában megfogalmazott teljes betakarítás tényét írásban, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz a bejelentés tényét igazolható módon / tértivevényes ajánlott levélben vagy a másolati példányon az átvétel igazolása / bejelenti.



- A bejelentéstől számított 15 napig az érintett területen az ültetvény megsemmisítését, célzó műveleteket / szárzúzás, tárcsázás stb. /nem végezhetnek el.



- Azok a termelők, akik Burley dohányterületeiken töves betakarítást hajtanak végre a betakarítás idejét, kell, hogy jelezzék a hivatal felé és további, az ültetvény megsemmisítését célzó agrotechnikai műveleteket ugyancsak nem végezhetnek el.



A bejelentéstől számított 15 napon belül a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szakemberei véglegesítő szemlézést hajtanak végre, melynek során egyrészt lehetőség van a vis maior bejelentés visszavonására, másrészt a kár mértékének módosítására vagy éppen annak jóváhagyó véglegesítésre.



A 15 napos határidő be nem tartása jogvesztő hatállyal jár, vagyis a hivatal szakemberei semmisnek veszik jegyzőkönyvileg a vis maior bejelentés tényét, így az elért terméseredmény alapján automatikusan a 29/2007. (IV. 20.) FVM rendelet 47. § (1), (2),(3),(4) pontokban megfogalmazott támogatásban részesülhet a termelő.



Amennyiben a termelőnek a 15 napos határidő veszélyezteti az utónövény talaj-előkészítési munkáit vagy annak termesztését, akkor a falugazdásszal történt személyes megbeszéléssel az ellenőrzés ideje előrébb hozható, de az ellenőrzés nem mellőzhető !



Egyéb részletekről a termelői csoport szakemberei fognak tájékoztatást adni szeptember 12-től a rendelet megjelenését követően.


Bényei Illés

Elnök


Eisler József

Titkár


....2007. (...) FVM rendelet a történelmi bázis jogosultságról és a vis maior esetén alkalmazandó egyes szabályokról











Kövessen minket