Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

SAJTÓKÖZLEMÉNY - Tiltakozás a dohányadalékok betiltása ellen

2010.07.22. 8:38:52

2010.07.22.



SAJTÓKÖZLEMÉNY - Tiltakozás a dohányadalékok betiltása ellen 2010. június 16.



A világ országainak vezetőihez fordult António Abrunhosa, a dohánytermelők világszövetségének vezérigazgatója annak érdekében, hogy vessék el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyes irányelveit, amelyek betiltanák a dohánytermékek előállatásához használt összetevőket. E változtatás ugyanis a globális piac felét képviselő hagyományos, kevert dohányból készült cigaretták megszűnéséhez vezetne, így több millió dohánytermelő megélhetését sodorná veszélybe - derül ki a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének ( MADOSZ ) közleményéből.



Magyarországon tartja soron következő konferenciáját - június 22-24 között- az európai dohánytermelő országok dohánykutatóit tömörítő szervezet, a European Association for Tobacco Research and Experimentation (AERET), amelynek tagja a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége is – derül ki a MADOSZ közleményéből. A hajdúszoboszlói konferenciára tizenegy országból érkeznek dohánykutatók, akik beszámolnak az országukban folyó és az AERET által koordinált dohánykutatások jelenlegi állásáról.



A fajtakutatás és nemesítés, a dohányöntözés, a növényvédelem, a gépesítés, a technológia és az energetikai témakörök huszonnégy előadás hangzik majd el a három nap során. A konferencia résztvevői lehetőséget kapnak arra is, hogy megismerkedjenek a magyar dohánytermesztés jelenlegi helyzetével és gyakorlatával – emeli ki a közlemény.



A konferencián jelen lesz François Vedel, az európai dohánytermelői szövetségeket tömörítő szervezet főtitkára és Antonio Abrunhosa, a dohánytermelők világszövetségének (ITGA) vezérigazgatója is, aki a dohány adalék anyagokról - többek között a Burley dohány termesztéséről és felhasználásáról – tart előadást.



Mint köztudott, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dohány ellenőrzési keretegyezményének napvilágot látott irányelveiben az szerepel, hogy a dohánytermékek előállításához használt összetevőket tiltsák be. Ennek megvalósulása a globális piac mintegy felét kitevő hagyományos, kevert dohányból készült cigaretták megszűnéséhez vezetne. Az e termékekben használt különböző dohányfajták termelőire pedig drasztikus hatást gyakorolna, hiszen több milliójuk megélhetése kerül veszélybe. Magyarországon mintegy 10 ezer ember válhat munkanélkülivé a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége szerint.



Antonio Abrunhosa, a több mint 30 millió dohánytermesztőt képviselő Itga vezérigazgatója kéréssel fordult a világ országainak vezetőihez. Arra kérjük őket, hogy támogassák a termelőket egy racionális döntés meghozásával, és vessék el az ehhez hasonló ésszerűtlen, és minden bizonnyal a gazdaságra is káros következményekkel járó irányelveket – idézi a a vezérigazgató szavait közleményében a MADOSZ.



Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége


Háttér információ a megszólaló António Abrunhosa-ról és a dohánytermelők különböző szintű szövetségeiről, sajtóközlemények, dohánytermelés számokban


Sajtómappa letöltése itt


A képanyagok szabadon felhasználhatóak a forrás:  www.new.madosz.hu  megjelöléssel.


/> <img hspace=







Kövessen minket










Rólunk


A magyarországi dohánytermelés biztonsága, jövedelemtermelő képessége a kilencvenes évek végén jelentős mértékben romlott, jövőképe kilátástalanságot mutatott, ezért a termelők érdekeik képviseletére és védelmére Nyíregyházán 1999. október 21-én megalakították a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségét./ MADOSZ /

Legutóbbi hírek


Egyes agrártámogatási tárgyú miniszteri...
Egyes agrártámogatási tárgyú miniszteri rendeletek módosítás&aac...
2024.03.27. 14:59:00
Az eladások elérik a...
A zimbabwei aukciós és szerződéses padlókon...
2024.03.25. 8:23:00
A hét elején még...
A hét elején még napos, de...
2024.03.25. 8:00:00

Kapcsolat

MADOSZ

4400 Nyíregyháza, Dugonics utca 2.
Telefon: 06-42-801-960
email: madosz - kukac - madosz.hu