Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Fellélegezhet több ezer hazai dohánytermelő

2010.06.25. 8:58:18

2010.06.24.


SAJTÓKÖZLEMÉNY



Fellélegezhet több ezer hazai dohánytermelő



Továbbra is több millió ember megélhetését fenyegeti a WHO javaslata



Magyarország a mértékletes dohány-adalékanyag szabályozás mellett voksolt, hozzájárulva több ezer hazai dohánytermelő megélhetésének biztosításához. „ Ezzel azonban nem oldódott több millió dohánytermelő problémája: a WHO továbbra is a Burley ellehetetlenítését pártolja” - jelentette ki az ITGA vezérigazgatója egy Hajdúszoboszlón megrendezett nemzetközi konferencián.





Nemzetközi kilátások: több millió dohánytermelő veszélyben



Június 22-24 között Hajdúszoboszlón tartotta konferenciáját az Európai Dohánykutatási és Fejlesztési Szakmai Szervezet (AERET), melynek kapcsán először látogatott Magyarországra a Nemzetközi Dohánytermelők Világszövetségének (ITGA) vezérigazgatója, António Abrunhosa. A világszervezet vezetője a jelenlegi piaci helyzet értékelése mellett kitért a jövőben várható folyamatokra, fejlesztésekre és fogyasztási trendekre is.



Az igazgató rámutatott: a WHO előrejelzése szerint 2025-re, részben a népességnövekedésnek köszönhetően a dohányzók száma 1,3 milliárd főről várhatóan 1,7 milliárd főre emelkedik majd, a dohányosok és nem dohányzók arányának változatlanságát feltételezve. A fejlődő régiók, elsősorban Ázsia, Afrika és a Közel-Kelet országainak volumennövekedését a fejlett országok piacainak beszűkülése ellensúlyozza majd valamelyest.



Annak érdekében, hogy ezt a folyamatot mérsékeljék, a WHO ernyője alatt 2005-ben 168 ország ratifikálta a Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezményt (FCTC). Ezen belül a 9-10. cikkely a dohánytermékekben felhasznált összetevők kérdését taglalja. A legutóbb nyilvánosságra került szövegtervezettel szemben az ITGA felháborodásának adott hangot, ugyanis a kanadai mintát követő radikális szabályozások tiltólistára tennék a dohánytermékekben felhasznált összes adalékanyagot, ami a közvetetten több millió munkalehetőség és a jelenlegi cigarettamárkák mintegy 75%-kának a megszűnéséhez vezethet. „Ez semmivel nem tenné egészségesebbé a dohánytermékeket, csak a piac átrendeződését érnék el és számtalan, szegény ember megélhetését tennék tönkre” – hangsúlyozta António Abrunhosa.





Magyar álláspont több ezer ember munkahelyének a megmentéséért



Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Szövetségének (MADOSZ) elnöke a konferencián jelentette be az örömteli hírt, miszerint a Vidékfejlesztési Minisztérium a tegnapi nap folyamán hivatalosan tájékoztatta a MADOSZt arról, hogy Magyarország több ezer ember munkahelyének a megmentéséért a mértékletes, kiegyensúlyozott, tudományosan megalapozott szabályozás mellett foglalt állást. A Vidékfejlesztési Minisztérium válasza a következő volt:



„Nem tartjuk kellően megalapozottnak és nem támogatjuk a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezmény (FCTC) 9.-10. cikkelyben megfogalmazott megoldásokat, különösen tekintettel a dohánytermékek előállítása során az adalékanyagok hozzáadásának teljes tiltását kimondó ajánlásait.

Az egészségügy számára is megnyugtató jogi környezetet elsődlegesen a mérgező hatást és függőséget okozó anyagok szabályozásával lehet megteremteni. A szabályozás egyik legfontosabb célja az kell, hogy az adalékanyagok ne fokozhassák a termék toxicitását.



A dohányszakmával, megegyező álláspontunk szerint mindenképpen mértékletes aromaanyag szabályozást kell alkalmazni, az erősen ízesített termékek esetében tudjuk csak támogatni korlátozó rendelkezések bevezetését.



Valamennyi érintett szereplő egyetért abban, hogy a dohányzás elleni küzdelemben, így nagyon fontos a gyermekek és fiatalok számára a terméket vonzóvá tevők összetevők (pl. cukorka íz) tiltása, illetve korlátozása.



Hangsúlyozzuk, hogy az adalékanyagok gyártásból történő kizárása jelentős mértékben változtatná a magyarországi ízlésnek megfelelő termékek piacát, ami azzal együtt, hogy a termékválaszték jelentősen szűkülne, komoly fenyegetést jelent a legális forgalomra nézve.

Ezen túlmenően az adalékanyagok tiltása közvetlenül kihatással lenne a több ezer dohánytermesztéssel foglalkozóra az amúgy is nehéz helyzetben lévő - különös tekintettel kelet-magyarországi és a Duna-Tisza-közötti - régiókra.”



Bényei Illés hangsúlyozta, hogy ezzel Magyarország esélyt adott annak, hogy a WHO által tervezett szabályozások kapcsán mintegy 10 000, nagyobb részt a Nyírségben élő, elsősorban szakképzetlen, roma kisebbséghez tartozó dolgozó foglalkoztatottsága, és az ennek révén kialakult szociális egyensúly a régión belül fennmaradjon. Az elnök emlékeztetett, hogy az adalékanyagok esetleges betiltása drasztikus mértékben csökkentené a keresletet a nyírségi régió fő terményei közé tartozó Burley dohányfajta iránt, a másik elterjedt dohányfajtára, a Virginiára való átállás pedig hatalmas tőkeigénye miatt szinte kivitelezhetetlen, és ha meg is valósulna, humán erőforrás igénye töredéke lenne csak a Burley termesztéséhez szükségesnek. A MADOSZ első embere reményét fejezte ki, hogy Magyarország példáját követve a világ országai a racionalitás és a szociális érzékenység mellett foglalnak állást, és olyan FCTC szövegtervezetet fogadnak el, ami az egészségügyi célkitűzések elérését a dohányvertikum komplexitásának törvényeit figyelembe véve valósítja meg.



További információ:

Nyilas Dóra

dora.nyilas@youngandpartners.hu

20/459-9626



Interjúkészítési lehetőség:

Bényei Illés

Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke

20/390-2789


 SAJTÓKÖZLEMÉNY letöltése itt.


 









Kövessen minket