Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohányzás-Ellenőrzési Keretegyezmény: Magyarország elutasítja, az Európai Unió hezitál

2010.07.07. 9:37:38

2010.07.07


SAJTÓKÖZLEMÉNY



Dohányzás-Ellenőrzési Keretegyezmény: Magyarország elutasítja, az Európai Unió hezitál



Az eltérő politikai erőket képviselő Tabajdi Csaba és Glattfelder Béla EP tagok együttesen emeltek szót Brüsszelben a WHO Dohányzás-Ellenőrzési Keretegyezményének (FCTC) szabályozás-tervezetével kapcsolatosan



AZ EU tanácskozást tartott az FCTC tervezett új szabályozásával kapcsolatban, mely a dohányzás „vonzóságának” csökkentését hivatott elérni a dohánytermékekben felhasznált összes adalékanyag és a dohánykeverés megtiltása által. A tagállamok eltérően vélekednek a szabályozás-tervezetről; az ellenzők – többek közt Magyarország, Szlovákia, Csehország és Olaszország – a WHO javaslatának negatív foglalkoztatási és költségvetési következményeire hivatkoznak. Az Európai Unió megfelelő tudományos megalapozottság hiányára hivatkozva az adalékanyagok megvonása és a dohányzás „vonzóságának” illetve mértékének csökkenése között nem foglalt állást az FCTC EU-irányelvként való átvételével kapcsolatban, és a döntéshozatalt segítő további kutatásokat és kísérleteket szorgalmazott. Tabajdi Csaba és Glattfelder Béla EP képviselők együttesen is szót emeltek Brüsszelben a WHO FCTC Keretegyezményének elfogadása ellen, és „súlyos hibának” minősítették a WHO által javasolt, összes adalékanyagra vonatkozó szabályozást



Az adalékanyagok és a dohánykeverés megtiltására Magyarország egyöntetűen nemet mondott; az álláspont június 23-ai megfogalmazása óta Glattfelder Béla, a FIDESZ és az Európai Néppárt képviselője valamint Tabajdi Csaba, az EP Mezőgazdasági Bizottságának szocialista tagja együttesen emelt szót Brüsszelben egy kiegyensúlyozott, az egészségügyi, a foglalkoztatási és a költségvetési szempontokat egyaránt figyelembe vevő, a dohánytermékek szabályozását szolgáló új EU-s irányelv mellett. Az üggyel kapcsolatos nemzeti egyetértést a június 29-ei brüsszeli találkozón Kieran Dooley, az Európai Bizottság Dohánytermelési és Borászati Osztályának helyettes vezetője, a Dohánytermelők Világszövetsége (ITGA), a Dohánytermelők Európai Szövetsége (UNITAB), a COPA-COGECA, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (MADOSZ) képviselői előtt is hangoztatták.



A brüsszeli találkozón résztvevő érdekképviseleti szervezetek szerint az FCTC mögött felsorakozó tagállamok érvelése, miszerint a szabályozás által nagymértékben csökkenne a dohányzás, erősen megkérdőjelezhető: azokon a piacokon, ahol adalékmentes, nem kevert cigaretták dominálnak, nagyságrendileg ugyanakkora a dohányzás mértéke, mint a kevert termékeket kedvelő országokban. Tabajdi és Glattfelder elsősorban az FCTC esetleges elfogadása által bekövetkező komoly foglalkoztatási válságra hívták fel a jelenlévők figyelmét, hiszen Európa-szerte mintegy 80.000, míg Magyarországon, elsősorban a Nyírségben 10.000 munkahely megszűnésére lehet számítani az FCTC közvetett hatásaként értelmezett Burley dohányfajta és a hagyományos, kevert cigarettamárkák megszűnése miatt. Emellett kiemelték, hogy a szabályozás hozzájárulhat a cigarettacsempészet növekedéséhez is.



Bényei Illés, a MADOSZ első embere osztotta az EP képviselők véleményét. „Ha a legkedveltebb cigarettákat kivonják a forgalomból, a fogyasztók más utakat fognak találni az igényük kielégítésére.”



A feketepiaci cigaretta részarányának növekedése forgalomcsökkenést okozhat a kiskereskedőknek és más törvényes vállalkozásnak. „Ugyan mi a dohánytermelők érdekeit képviseljük, de szem előtt kell tartani a túlzó szabályozás kiskereskedelemre gyakorolt esetleges következményeit” – tette hozzá Bényei Illés.

„Egy csatát már megnyertünk azzal, hogy a magyarok nemet mondtak a WHO értelmetlen és átgondolatlan irányelveire, de a háború megvívása még hátra van, hisz az EU tagállamok nélkül mit sem ér a magyarok állásfoglalása” – foglalta össze gondolatait Bényei Illés.



A világ 168 országa által aláirt Keretegyezmény következő munkacsoportülésre 2010 novemberében kerül majd sor Uruguayban, de addig még számos egyeztetés ás állásfoglalás várat magára.





További információ és interjúszervezés:



Juhász Ágnes

agnes.juhasz@youngandpartners.hu

20/527-7061



Interjúkészítései lehetőség:



Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke

Glattfelder Béla, európai parlamenti képviselő, Európai Néppárt

Tabajdi Csaba, európai parlamenti képviselő, Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai parlamenti Képviselőcsoportja




Dohányzás-Ellenőrzési Keretegyezmény: Magyarország elutasítja, az Európai Unió hezitál

letöltés itt









Kövessen minket