Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Megmarad a cigaretta régi íze?

2010.11.16. 12:02:41

2010.11.16.


Az Európai Unió mégis eltért a WHO Dohányzásellenőrzési Keretegyezményen belül a dohánytermék adalékanyagokra vonatkozó szabályozás eredeti szövegétől, ami azért meglepő, mert az egészségügyi világszervezet égisze alatt formálódó szabályozónak egyik témagazdája volt.



Az eredeti verzióban a dohányzás visszaszorítás érdekében megtiltották volna a cigarettában használt adalékanyagokat, így a burley dohánykeveréket a puritánabb virginia váltotta volna fel, ami önmagában nem okozna problémát, ám csak Magyarországon minimum 10 ezer munkavállalót érintene a megszokott dohánykeverék eltűnése, az unióban pedig 200 ezer munkahely kerülne veszélybe.



A magyar kormány már a nyáron elutasította a WHO eredeti szövegtervezetét, ám nagyon úgy tűnt, hogy az unió kitart emellett, még úgy is, hogy a tagországok közül többen jelezték nem értenek egyet.



Ám az EU eredeti szövegtől való eltérése a meglepetés mellett érthető, hiszen olyan európai országok érdekeit is figyelemben kell tartania, amelyek most nem, de később tagországgá válhatnak.



A WHO szabályozásának előkészítése ma (hétfő) kezdődött Uruguayban, ám csak holnap késő este várható döntés az ügyben.



Információink szerint jelen állás szerint nagyobb esélye van annak, hogy az eredeti szöveg helyett egy új, az unió által támogatott szabályt fogadjanak el, amely az uniós tagországok hatáskörébe helyezi annak eldöntését, hogy engedélyezi-e a burley használatát a gyártóknak vagy sem.



Viszont azokat az adalék anyagokat kizárja, amelyek nem feltétlenül szükségesek a cigaretta készítéséhez, illetve azokat, amelyek kifejezetten vonzóvá teszik a termékeket.



Ám, hogy mi tekinthető a vonzóságot elősegítő adaléknak, azt a tagországra bízzák.



Kérdés, hogy a WHO erősebb nemzetei, mint például a Kanada, mennyire hajlandóak a tárgyalásra.



Ha hajthatatlanok, akkor a WHO tagjai elvitatkozhatnak még egy darabig azon, hogy az adalékanyagok mennyire teszik vonzóbbá a cigarettát.



Az EU végül is arra hivatkozva hátrált, hogy a megállapítás magyarázatából erősen hiányzott a tudományos megalapozás.



Viszont a WHO Dohányzásellenőrzési Keretegyezményében szereplők rendszerint a közös konszenzusra törekszenek, nem jellemző, hogy végül kétharmados szavazásra bocsátják az ügyeket.



Emiatt az is elképzelhető, hogy az egész adalékanyag témakort jegelik, amíg nem sikerül tudományosan is alátámasztani az adalékanyagok közrejátszását a rászokásban, illetve a fogyasztásban.


Forrás: Napi Gazdaság









Kövessen minket