Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Dohánytermelés: az uruguayi döntés után is heves viták a WHO-tiltásról

2010.11.23. 8:47:32

2010.11.23.


Elfogadták a dohánytermékek adalékanyagainak használatát tiltó WHO-ajánlást a dohányellenőrzési keretegyezmény tagországai az uruguayi Punta del Este üdülőhelyen rendezett november 15-20. közötti tanácskozáson. A dohánytermesztők világszervezete szerint viszont a tilalom gyakorlatilag felszámolja a világ fogyasztásának felét adó dohánykeverék cigaretták gyártását és drasztikusan visszavetheti a Burley és Oriental dohányfajták iránti keresletet.



A WHO dohányellenőrzési keretszerződése (Framework Convention for Tobacco Control; FCTC) 171 tagországot tömörít. Az uruguayi találkozó volt a szervezetnek a kérdésről az érintett felek bevonásával rendezett negyedik, úgynevezett "érdekeltek konferenciája" (Conference of the Parties; COP) tanácskozása.



Az FCTC az uruguayi tanácskozás napirendjére felvett számos témában a döntést a COP következő, 2012-es dél-koreai tanácskozására halasztotta el. Ilyenek a dohánytermékekre kivetett adó szigorítása, a dohánytermesztőknek ajánlott alternatív termékek, valamint a füstmentes, dohánypermetet elektromos úton előállító készülékekre, az úgynevezett elektromos cigarettákra vonatkozó szabályozások kidolgozása.



Az FCTC tanácskozáson ugyanakkor megállapodás született arról is, hogy a dohányzás visszaszorítását célzó programokat igyekeznek beépíteni az egyes országok nemzeti egészségügyi programjaiba, és támogatják a felvilágosító programokat a dohányzás egészségkárosító hatásáról. A COP munkacsoportot hozott létre a dohánytermékek megadóztatására vonatkozó ajánlások kidolgozására, amelyet a leghatékonyabb rövid távú fogyasztást csökkentő eszköznek tekintenek a dohányzás elleni harc támogatói.



Sikeres hetünk volt a dohánytermékek ellenőrzése terén - mondta Daniel Olesker Uruguay egészségügyi minisztere. Laurent Huber, a több mint 350 dohányzás ellenes csoportot képviselő Framework Convention Alliance (FCA) igazgatója hozzátette: a szerződés aláírói bebizonyították, hogy "polgáraik egészségének védelmét a dohányipar érdekei elé helyezik. A dohánytermesztők világszervezete, az ITGA (International Tobacco Growers Association) ugyanakkor éles hangvételű bírálattal illette az adalékanyagok használatának tilalmáról hozott döntést. A szervezet már az FCTC közgyűlés megrendezése előtt kiadott közleményeiben is rámutatott, hogy a döntés kifejezetten hátrányosan érinti az íz-összetevőiket könnyen elveszítő dohányfajták termelőit, ráadásul a legszegényebb afrikai országokban.



Az ITGA szerint a tilalom gyakorlatilag felszámolja a világ fogyasztásának felét adó dohánykeverék cigaretták gyártását és drasztikusan visszavetheti a Burley és Oriental dohányfajták iránti keresletet. Ha például betiltjuk az amerikai dohánykeverék, az American Blend termelését, ami Virginia, Burley és Oriental dohánylevelek keverékéből áll össze, az több mint hatmillió dohánytermesztőt érint világszerte - mondta Antonio Abrunhosa portugál dohánytermelő gazda, az ITGA elnöke.



Az ITGA egy korábban kiadott közleményében pedig egy tanulmányra hivatkozva rámutatott, hogy Malawiban, Mozambikban, Ugandában, Zambiában és Zimbabwéban több mint 3,6 millió ember megélhetése közvetlenül a Burley dohány termelésétől függ, további 12 millió ember megélhetése pedig közvetve van kitéve a dohányipari ágazatot érintő fejleményeknek.





Forrás: agromonitor.hu









Kövessen minket