Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Nyitott kapuk a WHO dohányellenőrzési konferenciáján

2010.11.23. 11:34:25

2010.11.23.


Most már az EU-n és a magyar kormányon múlik a hazai dohánytermelők jövője


A médiában is nagy port kavaró uruguayi WHO tanácskozással kapcsolatban a helyszínen jelenlévő nemzetközi érdekképviseleti szervek arról tájékoztatták a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségét (MADOSZ), hogy a megszületett döntés értelmében a Keretegyezményt (FCTC) aláíró országok saját szempontrendszerük alapján dönthetnek a dohánytermékekben felhasználható adalékanyagok korlátozásáról. Ez azt jelenti, hogy a kapuk tovább is nyitva maradtak, szóba jöhet a teljes tiltás, de a dohánytermelők érdekeit előnyben részesítő szabályozás is.



A WHO Dohányzásellenőrzési Keretegyezményről tartott, szombaton zárult tanácskozásának döntése értelmében az FCTC ajánlásai nem kötelező jelleggel kerülhetnek bevezetésre az egyes országokban – tájékoztatták a MADOSZ-t a nemzetközi érdekképviseleti szervezetek. Ennek megfelelően a Keretegyezményt aláíró 171 ország kormánya figyelembe veheti a helyi sajátosságokat, és saját hatáskörben szabályozhatja a dohánytermékekben felhasználható adalékanyagok engedélyezését. A részleges irányelv tehát teret adhat az országspecifikus adottságok figyelembe vételének is, beleértve a foglalkoztatási sajátosságokat.



„Az Uruguayban született megoldás értelmében átmenetileg fellélegezhetnek a hazai dohánytermelők, amennyiben a magyar kormány a jövőben is kitart a tudományos alapon nyugvó, foglalkoztatási szempontokat is figyelembe vevő állásfoglalása mellett” – mondta Bényei Illés, a MADOSZ elnöke. Bényei Illés reméli továbbá, hogy a kompromisszumos megoldás pozitívan befolyásolja majd az Európai Unió Dohánytermék Direktívájának (TPD) felülvizsgálatát. „Ez egy hosszú folyamat, ami alapjaiban fogja meghatározni az egész Unió mintegy 300,000 dohánytermélőjének a jövőjét” – fűzte hozzá Bényei Illés, és felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-nak az elkövetkező években minden szempontot mérlegelnie kell az új TPD szövegezése során: most a közösségen múlik, hogy képes-e egyensúlyt teremteni az egészségügyi célkitűzések, a szociális és a gazdasági realitások között.



A dohánytermelők mindennapjait illetve közös aggodalmunkat a megélhetésük iránt egy, a MADOSZ által készített rövid, néhány perces filmmel is szeretnénk illusztrálni, melyet az alábbi linken keresztül tekinthet meg:



http://www.youtube.com/watch?v=LsA8pTki7Wg   



További információ:

Juhász Ágnes

agnes.juhasz@youngandpartners.hu

20/527-7061



Interjúkészítési lehetőség:

Bényei Illés

Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke

20/390-2789





Forrás: MADOSZ











Kövessen minket