Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Rendeletmódosítás - emlékeztető a 2005. dec.21-i tárgyalásról-

2006.03.09. 18:44:48

Rendeletmódosítás - emlékeztető a 2005. dec.21-i tárgyalásról-

2006.03.09.



A MADOSZ az alábbi témakörök megtárgyalását - konszenzusos alapon történő megegyezést követően – és a hatóság felé történő benyújtását javasolja a december 21-i megbeszélésen.



1. Továbbra is fenn kell tartani a dohány termesztésének terület alapú támogatását oly módon, hogy a támogatás mértéke 2006 évben a régi EU tagok támogatásához képest 65 % legyen.



2. A jövőben se kerüljön előírásra a hektáronkénti kötelező termésmennyiség. Az alkalmazott agrotechnika (öntözés, vagy annak hiánya) a talajtani adottságok, az időjárási körülmények mind-mind olyan bizonytalansági tényezőket hordoznak magukban, amely a termelőtől független.



Indokoltnak tartjuk viszont a teljesítmény orientált megkülönböztetést, amely a megfelelő mennyiségű és minőségű árú alapját képezi. Javasoljuk hogy a

Top Up támogatás 40%- terület alapon, 60% pedig teljesítmény, vagyis

értékesített súly alapján kerüljön kifizetésre.





3. A támogatási rendszer működtetését továbbra is a termelői csoportokon keresztül kell lebonyolítani.



4. A támogatások magas fajlagos mértéke miatt a dohány termeltetési szerződések teljesítésének ellenőrzésére a jövőben szigorúbb követelményeket indokolt előírni, melyben kapjon nagyobb szerepet a termelői csoport valamint a falugazdász hálózat.





5. A dohány termelésnél is indokolt bevezetni a kvóta rendszert. Ebben az érintetteknek termelői csoport szinten egységes álláspontra kell jutniuk, amit az Ágazati Bizottság felügyel, ellenőriz és szankcionál. Ez az egységes álláspont jelenjen meg jogszabályban is.



6. Termelői csoportban tag csak olyan termelő lehessen, aki rendelkezik dohánytermelési joggal.





7. A dohánytermelői csoport elismerési értékhatára a jelenlegi 300 millió forintos értékhatárról csökkenjen 50 millió forintra. A jelenlegi árviszonyok mellett ugyanis a hatályos szabályozás az ésszerű, a termelői érdekeket is jobban kifejező szervezeti rendszer kialakulását is gátolja.



8. Oldani kell azt a szabályt, miszerint a tag a termelői csoportból három évig nem léphet ki. E rendelkezés azokban az esetekben is a valós érdekviszonyokon nyugvó szervezeti mobilitás ellen hat, amikor a működési tapasztalatok a változtatást egyébként indokolttá tennék. Egy új szervezeti struktúra ( a termelői csoport ilyen) esetén meg kell hagyni azt a lehetőséget, hogy a tapasztalatok alapján a szükséges változásokat állami rendelkezésekkel feleslegesen ne korlátozzák. Erre a kérdésre csak szervezeti rendszer stabilizálódása után indokolt ismételten visszatérni



9. A piaci zavarok esetén más termelői csoporton vagy más feldolgozó felé történő értékesítési lehetőség megvonását ugyancsak fel kell oldani.







Eisler József

titkár




Feljegyzés





a 2005. december 21.-én megtartott egyeztető megbeszélésről.



Jelen vannak:

tárgyalók:



Fekete Tibor ULT Magyarország Rt)

Bajnóczi József DOFER Rt

Eisler József MADOSZ



moderátor

Polenszki András Sz-Sz-B M Agrárkamara



Jelenlévők megállapodnak abban, hogy a megbeszélés a MADOSZ által írásban korábban előterjesztett javaslati csomag szerint menjen. (mellékelve)

(A továbbiakban a javaslat pontjaihoz tartozó álláspontokat ismertetem)



1. A tárgyalók mindannyian támogatják, hogy a dohány támogatása 2006-ban legyen a régi EU tagországi gazdák támogatási mértékének 65%-a. (Virginia dohány esetében – 250 Ft/€ árfolyamon számolva – 973 500 Ft/ha. Megközelítően 23 500 Ft SAPS és 950 000 Ft Top Up)



2. Kifejtve később.



3. Tárgyalók egyetértenek abban, hogy a dohánytermelésben és értékesítésben továbbra is a termelői csoportoknak legyen kizárólagos szerepe.

(A termelő – aki tagja a termelői csoportnak - szerződést köt a termelői csoporttal /TCS/, a TCS pedig a feldolgozóval.



Továbbra is a területalapú támogatás feltétele legyen a TCS tagság.



4. Egyetértenek abban, hogy a termesztés ellenőrzését a TCS végezze.



PA: A támogatási feltételek való megfelelés ellenőrzése az MVH feladata, melyhez 2005.-ben a Kamara szakértését (területmérés) vette igénybe.

EJ: A feldolgozók is jelentsék a TCSk-kel kötött szerződéseket, valamint a TCSk által értékesített dohány mennyiségét is a kifizető hatóságnak.

FT,BJ : feldolgozói oldalról elfogadható.



5. Ágazati Bizottság /ÁB/



EJ: Tagjai a feldolgozók, TCSk, MADOSZ. Az ÁB feladata minden évben felosztani a dohánytermelésben támogatható területeket (R.46.§. (3) a., b.) a Feldolgozói igények ismeretében a TCSk előző évi teljesítménye alapján.

BJ: Nem támogatja az évenkénti „terület újra osztást”, mert elbizonytalanítja a TCS szintű termelésfejlesztési beruházásokat.

EJ: Szükségesnek tartja, hogy a termelők döntsenek a terület felosztásról.

FT: Nem tartja tárgyalásra alkalmasnak a felvetéseket. (Jelenleg az FVM a támogatható területek meghatározásánál előzetesen tájékozódik a feldolgozói igényekről és kikéri a termelői oldal véleményét is.) Kéri a MADOSZt, hogy az ÁB-val kapcsolatos elképzelését fejtse ki egy későbbi időpontba bővebben.





6. BJ: Egyetért a javaslattal. (A gazda rendelkezik a dohánytermesztés, a szárítás tc-i feltételeivel, van dohánytermesztői tapasztalata. Ezek alapján rendelkezik egy adott mennyiségű dohány megtermelésének képességével, ami egy vagyoni értékű jogban testesül meg.)

FT: Egyetért azzal, hogy a TCSk szintjén működjön egy önszabályozás. A termelői szerződések megkötésekor legyen minősítve a gazda előző évi teljesítménye alapján és a jobb termelők kapjanak nagyobb termelésre való lehetőséget, a gyengébben teljesítők rovására. Ez legyen a TCS kompetenciája. De ez ne jelenjen meg vagyoni értékű jogban.



7. A termelői csoportok elismerésének feltétele:



EJ: a dohány TCS esetében ezt az értéket vigyék le 50 MFt-ra. BJ: Egyetért az elismerési feltétel mérséklésével.

FT: Ellenzi a 300 MFt csökkentését, mert a több kisebb csoport drágább és nem tudja a termeltetési feladatokat hatékonyan ellátni.



8. EJ: A TCS tag szüntethesse meg tagságát 3 évnél rövidebb időn belül is. (lezárt gazdasági év, szerződéses kötelezettségek teljesítése, előfinanszírozások kiegyenlítése után), amennyiben kapcsolatát nem tartja megfelelőnek a TCS-vel.

FT: Szükségesnek tartja a 3 év kötelmet. (A Nyidoter esetében az alapító tagoknak 2006. májusában lejár a kötelem.) A TCS tagok évenkénti mozgása veszélyezteti a TCS működését.

BJ: FT-vel ért egyet.



9. Mindhárom tárgyaló egyet ért benne.



10. Visszatérve az előterjesztés 2. pontjához:



A 2006.-ra feltételezett támogatási összeg egy hektár Virginia dohányra számolva 973 500 Ft, ebből 23 500 terület alapon, melynek kifizetési feltétele a termőföld használat. A javaslatok a Virginia dohánytermesztés támogatására előirányzott 950 000 Ft megosztására vonatkoznak.



EJ: 40% - 60% megosztást javasol. 40% (ami hozzávetőlegesen 380 eFt) a palántanevelés, szántóföldi munkák, ültetvény kezelésére mennyiségi feltételek nélkül. És 60% (ami 570 eFt a TCS-nek értékesített dohány után úgy, hogy 1,5 to/ha hozam fölött teljes mértékben, alatta arányosan csökkentve. (1 kg dohány betakarítására 570 000/1500 = 380 Ft jut) A megosztás jellege és mértéke termelést ösztönző, de mégis védi a termelőt a feldolgozóknak való kiszolgáltatottságtól.



BJ: Egyetért a támogatás megosztásával, de 2/3 – 1/3 arányt és 1,3 to/ha hozamot. (633 333 Ft a szántóföldi munkákra és 313 666 Ft a betakarításra, szárításra) 1 kg dohány betakarítására 313 666/1300 = 243.6 Ft jut.)



FT: Egyik javaslattal sem ért egyet.



1,8 to/ha hozam esetén a támogatás 100%-át javasolja. Ez alatti hozam esetén arányos visszaosztást javasol. (2010kg/ha támogatására 950 000 Ft, amit 90%-os azaz 1801 kg teljesítése esetén is kifizetnek. 1800 kg teljesítése esetén (950 000/2010)*1800=850 746 Ft) A szántóföldi munkák elismerésére nem javasol minimális támogatást.



BJ: A Dofer termelői nem tudják ezt az elvárást teljesíteni.

EJ: Túl nagy a különbség a három, de a két feldolgozó javaslata között is. Véleménye szerint az ULT ragaszkodik 1,8 to /ha hozamhoz, ami – egyes termelőket figyelembe véve – jelentős ráfordításokkal teljesíthető lenne, de nem lenne jövedelmező. Jelenleg nem lát garanciát a hozam teljesítése esetén sem arra, hogy az ULT fenntartja Mo-n a termeltetést.



FT: Az ULT csak akkor köt termeltetési szerződést, ha a támogatási rendszeren keresztül teljesülni látja alapanyag igénye kielégítését. Az általa kínált szerződés jogi garancia. Az ULT által javasolt 1,8 to/ha tárgyalási alap, de a december 15.-i megbeszélésen termelői oldalról felvetett 1,6 to/ha sem áll messze az elvárásaiktól.



EJ: A két feldolgozó javaslata még így is túl messze van egymástól. Javasolja, hogy a két fermentáló egyezzen meg az elvárható hozam mértékében. Tart attól, hogy a tárgyalások nem visznek mindhárom fél részéről sikerre.



FT: Szerinte van remény a megegyezésre. A dofer által javasolt hozam (1,3 to/ha) csak a jó minőségű dohányokat (Av,Bv,B1) jelenti és nem a teljes termést.(még B2, B3, C). Sok éves tapasztalat alapján a „világos kihozatal” 70 – 80 %, így a Dofer termeltetési területén elfogadható lenne az 1.6- 1,8 to hozam. Az ULT megvásárol minden iparilag hasznosítható dohányt. Nem zárkózik el attól, hogy a Dofer termeltetési területén működő TCSk hozzájuk is szerződjenek.



Zárás



A tárgyaló felek egyetértenek, abban, hogy az álláspontok közelíthetősége érdekében szükség van szélesebb körű termelői megkérdezésekre, a termelési költségek pontos meghatározására és elemzésére.



Az ULT támogatási javaslatát részletesen kidolgozva átadja a MADOSZ-nak, hogy azt széles körben megvitathassák.



A tárgyaló felek megegyeznek, hogy az itt elhangzott, javaslatokat delegáló szervezeteiknél megvitatják, lehetőségeikhez mérten kialakítják újabb javaslataikat. A tárgyalások folytatását 2006. januárjára ütemezik, színhelynek a Sz-Sz-B M Agrárkamara irodáját fogadják el.





Nyíregyháza, 2005. december 21.





Lejegyezte: Polenszki András


Kapcsolódó anyag:


A Dohány Termékpálya Bizottság ülések hitelesített emlékeztetői


Emlékeztető FVM 2006. január 16. /rendeletmódosítás /









Kövessen minket