Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Megállapodás - A vis maior Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bejelentési rendjéről!

2006.08.08. 13:29:12
Megállapodás A vis maior Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bejelentési rendjéről!

2006.08.08.

 

A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei FVM hivatal valamint az MVH megyei kirendeltsége megállapodott az aszálykárt szenvedett dohányültetvények vis maior bejelentési rendjéről.

 

A megállapodás értelmében azok a termelők, akiknek ültetvényei a 109/2004 FVM rendeletben szabályozott vis maiornak minősíthető kárt szenvedett  (aszálykár) és emiatt várhatóan nem tudják teljesíteni a 25/2006 FVM rendeletben meghatározott 14,5 q/ha termés mennyiség értékesítését,  azok a „K0066”  számú vis maior esetet bejelentő lap kitöltésével és az MVH megyei kirendeltségéhez való eljuttatásával igazolhatják az elhárítatlan külső okból eredő kárukat.

 

A  nyomtatvány beszerezhető a falugazdászoktól, az MVH-tól valamint lapunkról is letölthető.

 

A „K0066”  számú vis maior esetet, bejelentő lapot értelemszerűen ki kell tölteni, az eset rövid leírása rovatba parcellánként fel kell tüntetni, hogy az aszály a termelő becslése szerint milyen térmértékű és mennyiségi kiesést okozott. A bejelentő laphoz csatolni kell a falugazdász állapot felmérő jegyzőkönyvének másolatát  

 

A falugazdászok egy újabb szemlézését fognak tartani a tenyészidő későbbi szakaszában és az FVM Hivatala e szemlék alapján fogja kiadni az igazolásokat a kár mértékéről.

 

Az elháríthatatlan külső ok megszűnésétől számított 10 munkanapon belül kell a bejelentést megtenni. / 2006. augusztus 16-ig /. A késedelmes bejelentés jogvesztő hatályú.

 

Felhívjuk valamennyi érintett termelő figyelmét, hogy a vis maior helyzet FVM által való igazolása esetében is az ültetvény kultur állapotának megőrzése és annak maradéktalan betakarítása továbbra is feltétele a támogatás igénybevételének.

 

Felhívjuk, továbbá valamennyi termelő figyelmét arra, hogy a kialakult kedvezőtlen helyzet komoly piaci veszteséget okozhat az egész ágazat számára, melynek elkerülése érdekében kérjük pozitív hozzáállásukat.

 

MADOSZ elnöksége

 








Kövessen minket