Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Időben kell jelezni az aszálykárt!

2006.08.08. 19:22:04 Időben kell jelezni az aszálykárt!

2006.08.08.



A megye dohányültetvényeit sújtó aszály miatt jelentősen csökkenhet a várható termés, s a termelők baját tovább tetézi, hogy a rendeletben előírt termésmennyiség alatt a támogatásoktól is eleshetnek.



Ebből a veszélyes „spirál-helyzetből” mutat kiutat a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (Madosz), a megyei FM Hivatal és az MVH megyei kirendeltsége között született megállapodás.



Az a dohánytermelő, akinek az aszálykár miatt várhatóan nem éri el a hektáronkénti termése a 14,5 mázsát, a vis maior esetet bejelentő (K-066 sz.) lapon augusztus 16-káig jeleznie kell az MVH kirendeltségén – tudta meg a Kelet-Magyarország Bényei Illéstől, a Madosz elnökétől.



Fontos információ, hogy a lapon parcellánként kell feltüntetni a termelő által becsült kár, a károsodott térmérték és a várható terméscsökkenés mértékét.



Jelezni kell azt is, hogy a falugazdász hálózat szakemberei végeztek-e már szemlét a területen, s ha igen, akkor az állapotfelmérésről készült jegyzőkönyv másolatát csatolni kell.



A falugazdászok a későbbiekben az ültetvényeken ismételt szemlét tartanak és a vis maior megállapításhoz szükséges igazolást ezt követően adják át az MVH-nak. A támogatás igénybevételének a vis maior helyzettől függetlenül feltétele az ültetvény kultúrállapotban tartása és a termés maradéktalan betartása.



- Nyéki Zsolt -



Forrás: szon.hu














Kövessen minket