Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Aggasztóan aránytalan a földmegosztás

2017.05.09. 8:13:00


Az Európai Parlament szerint az unión belül túl nagyok az eltérések az egyes mezőgazdasági üzemek által megművelt földterületek között.

Az Európai Parlament veszélyt lát abban, hogy 2013-ban az EU tagországok mezőgazdasági üzemeinek 3 százaléka a rendelkezésre álló összes földterület 52 százalékán gazdálkodott. Ezzel szemben az üzemek 76 százalékának csak a terület 11 százaléka jutott. Az EP rámutat arra, hogy a birtokmegoszlás az EU-ban ugyanolyan aránytalan, mint Brazíliában, Kolumbiában vagy a Fülöp-szigeteken, és ezért a földhöz nagyobb hozzáférést kell biztosítani a kisüzemek számára.

Az megállapítható, hogy az igazságosnak nem nevezhető birtokmegoszlás az uniós támogatások nagy részét kitevő területalapú kifizetések aránytalan megoszlását is maga után vonja, mivel a támogatásokra jobban rászoruló kisüzemeknek kisebb rész jut azokból. Nagyrészt ennek tudható be, hogy a termőföldek ára és bérleti díja Európa számos körzetében olyan magasra emelkedett, hogy azt a gazdálkodást újonnan elkezdeni szándékozók és ténylegesen a mezőgazdaságból megélni akarók nehezen tudják megfizetni, illetve a termelésből kigazdálkodni.

Az EP arra is felhívja a figyelmet, hogy az egy család által irányítható és művelhető birtoknagyság egyben a legjobb garancia az ésszerű és a természeti értékeket figyelembe vevő, illetve kíméletesen kezelő gazdálkodásra, valamint a vidéki népesség helyben tartására. „A mezőgazdasági területek nemcsak a kiváló minőségű élelmiszerek előállításához szükséges, pótolhatatlan termelési bázist jelentik, de ugyanolyan fontosak a vízgazdálkodás, a biológiai sokféleség és a talajtermékenység megőrzése szempontjából is” – áll az EP közleményében.Forrás: Agroinform

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket