Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Örülhetnek a gazdák: mi lett még olcsóbb a műtrágya mellett?

2017.05.11. 10:57:00


2017 márciusában a mezőgazdasági termelői árak 1,4 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ez a növényi termékek árának 3,6 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek árának 11,1 százalékos növekedéséből tevődik össze.

A mezőgazdasági ráfordítási árak 1,3 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. 2017 elején a műtrágyaárak növekedni kezdtek, de így is 15 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakitól.

Az eltelt egy év alatt a gabonafélék ára 0,6 százalékkal mérséklődött, a gyümölcsök ára 6,5, a zöldségféléké 12, a burgonyáé 3,2 százalékkal csökkent.

Az élő állatok termelőiár-szintje 9,4, az állati termékeké 15 százalékkal emelkedett, a vágósertés ára 26 százalékkal nőtt, a vágóbaromfi ára pedig 1,2, ezen belül a vágótyúkfélék ára 0,5 százalékkal esett vissza. A tej ára 20 százalékkal emelkedett.

Az idei év első három hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 0,9 százalékkal mérséklődtek. Ezen belül a növényi termékek ára 6,1 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékeké 9,1 százalékkal emelkedett.

A zöldségfélék ára 8,6, a gyümölcsöké 5,1 százalékkal csökkent, az utóbbi termékcsoport árindexét az alma ára határozta meg, ami 6,2 százalékkal esett vissza. A vágósertés ára 22 százalékkal nőtt. A tej ára 18 százalékkal emelkedett.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 1,3 százalékkal mérséklődtek, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 1,7 százalékos csökkenéséből és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 1,1 százalékos emel¬kedéséből adódott.

Sokkal olcsóbb a műtrágya

Legnagyobb mértékben a műtrágyaárak csökkentek, 15 százalékkal. Az elmúlt évben a termékcsoport árai folyamatosan mérséklődtek, év végére megközelítették a 2010. évi árszintet. 2017 elején az árak növekedni kezdtek, 5,5 százalékkal voltak magasabbak az előző negyedévhez képest.

A takarmányok és a növényvédő szerek ára 6,6, illetve 1,0 százalékkal mérséklődött. Az energia és kenőanyagok ára 12 százalékkal nőtt, ami az elektromos áram és a fűtőanyag árának  stagnálása mellett az üzemanyagárak 19 százalékos emelkedéséből és a kenőanyagárak 2,1 százalékos csökke-néséből tevődött össze. Az állatgyógyászati készítmények ára 1,7 százalékkal volt magasabb.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások ára 4,6 százalékkal nőtt, míg a gépberu-házások ára 1,9 százalékkal volt alacsonyabb. Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke 100,4% volt.Forrás: Privátbankár

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket