Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Az MTZ a király továbbra is

2017.05.16. 9:28:00


Tavaly sokkal, 11 százalékkal kevesebb mezőgazdasági gépet vettek a gazdálkodók, mint 2015-ben. Ellenben több alkatrész talált gazdára. Idén januárban viszont valami változott a géppiacon. Egy dolog azonban változatlan: továbbra is az MTZ-t viszik leggyakrabban.

Tavaly összesen 127 milliárd forintot fordítottak a mezőgazdaságban dolgozók gépek vásárlására. Ez komoly, 11 százalékos elmaradás az egy évvel korábbi adatokhoz képest, viszont az látszik, hogy többen toldozgatják-foldozgatják régi gépeiket új vásárlása helyett. Ezt igazolja, hogy az alkatrészek piaca 5 százalékkal gyarapodott 2016-ban, mivel 42 milliárdért költöttek rá a gazdálkodók.

Különös, de a teljes csökkenés 18 százalékát a traktor, 15 százalékát pedig a kombájnok értékesítésének gyengülése okozta. 2017 eleje azonban kifejezetten jól indult gépforgalmazás terén.

Idén januárban 333 darab traktor talált gazdára, ami 88 százalékkal haladta meg a 2016. januári adatokat. A fehéroroszok elnyűhetetlen márkája, az MTZ továbbra is közkedvelt a magyar gazdák között, a 333 darab traktorból 148 darab származott a minszki gyárból.

  • Kissé lesarkítva ugyan, de ez azt jelenti, hogy a piaci részesedés 45 százaléka a fehéroroszok kezében van.

Olyannyira széles az MTZ palettája, hogy a kisgazdáktól kezdve a több ezer hektáron gazdálkodókig mindenki vásárolja a gépeiket. A márka töretlen népszerűsége olcsó fenntarthatóságának, valamint egyszerű szerelhetőségének köszönhető. Továbbá az sem elhanyagolható előnye az MTZ gépeknek, hogy az itthon gyártott munkagépek többsége illeszkedik hozzájuk.

A toplista második helyén a John Deere végzett januárban 35 eladott géppel, a dobogó legalsó fokát pedig a New Holland foglalta el 24 gépeladással.Forrás: magro.hu

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket