Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Eltűnhet a virsli és a párizsi a boltokból

2017.06.07. 9:32:00


Eltűnhetnek a virslik és párizsik a magyar üzletekből. A Magyar élelmiszerkönyv augusztustól életbe lépő módosítása értelmében már csak magasabb hústartalommal készülő termékek kerülhetnek forgalomba. Ha valaki a régi receptúrával készült virslijét vagy parizerét szeretné továbbra is árusítani, kénytelen lesz átnevezni őket.

Augusztus elsejétől már csak magasabb - 40-ről 51 százalékra emelt - hústartalmú virslik és párizsik kerülhetnek forgalomba a Magyar élelmiszerkönyv módosítása szerint. Az intézkedés hatására egyesek a receptúrát, míg mások a termék megnevezését módosítják majd, így virsli és párizsi helyett egyre több fantázianévvel ellátott áruval találkozhatnak majd a vásárlók – írta a napi.hu.

A gyártók attól tartanak, hogy a drága és bonyolult ellenőrzés miatt a hatóságok nem tudják kiszűrni az előírásoknak nem megfelelő termékeket, ezzel pedig a tisztességes vállalkozások kerülhetnek versenyhátrányba. Bár a hazai húsipar szereplői korábban jelezték, hogy a Magyar élelmiszerkönyv nyáron életbe lépő módosítása nehéz helyzetbe hozza a vállalkozásokat, nem várható lazítás a szabályozásban.

Az iparági szereplők más-más stratégiát követve próbálnak megfelelni a szigorításnak. Míg egyes termékeknél a hústartalom emelésével módosítják a receptúrát, addig egyéb készítményeknél – az eddigivel azonos minőség mellett – különböző fantázianevekkel kerülik ki az új előírásokat.

A Földművelésügyi Minisztérium szerint elegendő idő volt ahhoz, hogy az ipar felkészüljön a változásokra. A többek között a virslik és a felvágottak esetében magasabb hústartalmat előíró szabályozás már tavaly óta hatályban van, az alkalmazására azonban egyéves átmeneti időt biztosítottak, így az előírásokat augusztus 1-jétől kell kötelezően alkalmazni.Forrás: agrárszektor

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket