Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A mezőgazdaság hozzáadott értéke visszaesett

2017.06.08. 6:29:00


A bruttó hazai termék (GDP) 4,2 százalékkal nőtt az első negyedévben az egy évvel korábbi alacsony szintről, még inkább, mint az előzetesen közölt 4,1 százalék - közölte szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 4,2 százalékos nyers adat 2014 második negyedéve óta a legnagyobb növekedési ütemet mutatja, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított 3,8 és az előző negyedévhez mért 1,3 százalékos növekedési ütem megegyezik a két évvel korábbival.

A növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások 3,0 százalékos és az ipar 6,8, ezen belül a feldolgozóipar 7,8 százalékos növekedése járult hozzá. Az építőipar teljesítménye 24,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi alacsony bázisról, amikor 27,6 százalékkal elmaradt a 2015 első negyedévitől.

A mezőgazdaság hozzáadott értéke 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A GDP változáshoz való hozzájárulás

(termelési oldal)

 

2017 I. negyedévében az előző negyedévhez képest:

- A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye 1,3%-kal nőtt. (Az előző negyedévivel történő összehasonlítás mindig a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok alapján történik.)

- A termelési oldalon az ipar bruttó hozzáadott értéke 1,4, az építőiparé 4,0, a szolgáltatásoké 0,6%-kal bővült, a mezőgazdaságé ugyanakkor 13%-kal visszaesett.

- A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadása 0,6%-kal emelkedett, ezzel szemben a kormányzattól származó természetbeni juttatások 0,6, a közösségi fogyasztás 1,1%-kal mérséklődött. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 8,8%-kal nőtt. A külkereskedelemben az export 4,5, az import 7,4%-kal bővült.

Részletek itt találhatóak.

agrotrend.hu / KSHForrás: agrotrend.hu

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket