Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Megállapodásra jutottak az uniós intézmények a jövő évi költségvetésről

2017.11.21. 8:19:00


Kompromisszumos megállapodásra jutottak az Európai Unió jövő évi költségvetéséről a tagországok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament (EP) küldöttei - közölte hétfőn az Európai Bizottság.

    A két társjogalkotó szerv közötti egyezség értelmében 2018-ban az unió 160,1 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, és 144,7 milliárd euró lehet a tárgyévi tényleges kifizetések összege.
    A brüsszeli testület kiemelte: a büdzsé tükrözi a bizottság politikai prioritásait, a fiatalkori munkanélküliség mérséklését, a gazdasági növekedés serkentését, a stratégiai beruházásokat, illetve a migrációs válság kezelését az EU határain belül és kívül egyaránt.
    A pénzeszközök nagyjából fele - kötelezettségvállalásokban 77,5 milliárd euró - az európai versenyképesség növelését célozza, például a gazdaság erősítésén, az oktatás javításán és a vállalkozások támogatásán keresztül. A fiatalok pedig több segítséget kapnak majd az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés 350 millió eurójának köszönhetően - közölték.
    Az európai mezőgazdasági termelők számára előirányzott támogatás összege 59 milliárd euró.
    Közel 4,1 milliárd eurót pedig a migráció és a biztonsági kihívások kezelésére fog fordítani jövőre az Európai Unió.
    "Minden eurót hatékonyan kell elkölteni és hozzáadott értéket kell teremteni Európa számára" - mondta Günther Oettinger uniós költségvetési biztos.
    Végeredményben mind a bőkezűbb kiadási keretet indítványozó EP, mind pedig a hangsúlyt a takarékosságra helyező tanács engedett valamennyit, de a parlament többet. A három héten át tartó tárgyalások után elfogadott összeg a kötelezettségvállalások és a tényleges kifizetések szintjén is alacsonyabb az eredeti bizottsági indítványnál, azonban mindkét összeg magasabb, mint az idei büdzsében volt.
    Az alkut még formálisan is jóvá kell hagyni, az uniós parlamentnek és a tanácsnak erre két hete van.Forrás: mti

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket