Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Nagy újítás a földeken: a vertikális talajművelő gépek

2017.12.05. 8:35:00


Forradalminak nevezhető változás történik a mezőgazdaságban felhasznált technikai eszközök piacán. Egyre inkább hódítanak az úgynevezett vertikális talajművelő gépek, amelyek jobb minőségben és gazdaságosabban művelik meg a talajt. Egyes gyártók most az eddigieknél is “agresszívebb” eszközöket dobnak piacra.

Változás a talajszinten: a vertikális talajművelő gépek

Hatalmas változás történt néhány éve a nemzetközi mezőgazdasági géppiacon. Csatlakozott ugyanis a technológiák közé a vertikális talajművelés is. Ennek az a lényege, hogy a gépek függőlegesen mozgatják át a talajt, miközben a szármaradványokat is átvágják. Így jóval hatékonyabb művelést tesznek lehetővé, és javítják a gazdálkodás eredményességét is. Az újdonságokról az Agrárszektor oldal anyaga számolt be.

Egyre ismertebb és elismertebb technológia

A vertikális talajművelő gépek a nemzetközi hírforrások szerint egyre több gazdaságban jelennek meg. A gépek a földeken gyorsan, de csak néhány centiméter mélyen dolgoznak, és a szármaradványok nagy részét pedig a földfelszínen hagyják. Egyes mezőgazdasági gépgyártók ezért most olyan vertikális talajművelő gépeket és eszközöket dobnak piacra, amelyek még intenzívebb művelést tesznek lehetővé.

Az új modellek futása erőteljesebb lesz és mélyebben művelik meg a talajt. Az újítások arra is hangsúlyt helyeznek, hogy a gépek nagyobb mennyiségű földdel keverjék össze a szármaradványokat. Egyes gépeken például a kezelők már a vezetőfülkéből is állíthatnak a tárcsákon, így azok működése könnyebben igazodhat majd a változó terepviszonyokhoz.

Több éven át közel azonos mélységben történő, hagyományos talajműveléssel tömörödés alakul ki, amely útját állja a gyökérzet fejlődésének. A felső, lazább talajrétegből a gyökerek emiatt nem nyúlnak le a mélyebb rétegekbe. Oldalra térnek ki, és ennek akár 50 százalékos terméskiesés is lehet a következménye. Ilyenkor a vízháztartás sem működik, és a jó talaj „indikátorai”, a földigiliszták sem találják meg a számukra fontos életkörülményeket.

Függőlegesen behatoló művelőszerszámokkal ezek a tömörödött rétegek áttörhetők. Ezzel a talajrések és törésvonalak alulról felfelé alakulnak ki. A kapillaritás javul, és az egyenletes felszínű, morzsalékos talaj több nedvességet képes befogadni és megtartani. Ezáltal a növény terméskilátásai jobbak lesznek.

Veszik, viszik a talajművelő gépeket

A talajművelő gépek egyébként nagyon jól fogytak az elmúlt időszakban. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, rekordszintre lépett a mezőgazdasági gépértékesítés az év első felében. A legnagyobb kereslet pedig a különböző talajművelő gépek iránt mutatkozott.Forrás: magro.hu

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket