Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Új azonosító jön a cigarettákra, lassan nem férnek el a dobozon

2017.12.19. 7:46:00


A dohánygyárak nem lelkesek.

Egyedi azonosítóval látnak el minden dohányterméket az EU-ban – jelentette be Vytenis Andriukatis, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős tagja. Az új árukövető és nyomon követési rendszerben minden egyes csomagot legalább ötféle eredetiséget igazoló elemmel kell ellátni.

Az intézkedés a cigaretta és a cigarettadohány esetében 2019. május 20-ig lép hatályba, a többi dohányterméknél öt évvel később kell bevezetni.

A dohányzás továbbra is a korai elhalálozás legfőbb elkerülhető oka az Európai Unióban. A dohánytermékek feketekereskedelme megkönnyíti a cigarettához és egyéb dohánytermékekhez való hozzáférést többek között a gyermekek és a fiatalok számára is, az adóbevételek szintjén pedig minden évben több mint tízmilliárd euró veszteséget is jelent.

A dohányipari szereplők korábban élesen bírálták a most elfogadott javaslatot, elsősorban amiatt, mert a saját nyomon követési rendszerük helyett egy újat kényszerítenek rájuk – márpedig ezek kifejlesztése is több tízmillió eurós kiadást jelent a nagy cégek számára.Forrás: hvg

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket