Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Több a feketén foglalkoztató cég

2018.02.13. 8:48:00


Bár kevesebb munkaadót és munkavállalót ellenőrzött tavaly a munkaügyi hatóság, mint 2016-ban, mégis több szabálytalanul foglalkoztatott dolgozót találtak – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentéséből. Eszerint tavaly szeptember végéig 13 958 munkáltatót ellenőriztek, amelyek 71 százalékánál tártak fel munkaügyi jogsértéseket: ez összesen 60 331 dolgozót érintett. Az ellenőrzések tapasztalatai szerint nőtt a feketefoglalkoztatás, ami a vizsgált munkavállalók csaknem 16 százalékára – 9591 főre – volt jellemző, miközben 2016-ban még csak 11 százaléknyi bejelentés nélküli munkavállalóra derült fény.

Az ellenőrzések ezzel kapcsolatban egy teljesen új jelenségre is rávilágítottak: egyes munkáltatók a feketén foglalkoztatott munkavállalók egy részét a korábbi években még legálisan foglalkoztatták, de 2016 végén, 2017 elején megszüntették a munkaviszonyukat, és bejelentés nélkül foglalkoztatták őket tovább. A jelentés szerint ennek hátterében a megemelt bérminimum állhat.

Az ellenőrzések alapján a feketefoglalkoztatásban továbbra is az építőipar jár az élen: az e területen ellenőrzött munkavállalók 40 százalékát feketén foglalkoztatták, és ők teszik ki az összes feketén foglalkoztatott munkavállaló több, mint harmadát. A mezőgazdaságban tavaly jelentősen megugrott a feketefoglalkoztatás: az itt a dolgozók harmada volt érintett, ami egyben azt is jelenti, hogy minden tizedik feketén foglalkoztatott munkavállaló a mezőgazdaságban dolgozik. A személy- és vagyonvédelmi munkáltatók adták a feketén dolgozók további tíz százalékát; az ágazat dolgozóinak 29 százalékánál volt ilyen probléma. A feldolgozóiparban a dolgozók 7 százalékánál találtak ilyen jogsértést, a kereskedelemben a dolgozók 9 százaléka érintett. Utóbbiak részaránya az összes feketén foglalkoztatott között emelkedett: a 2016-os 9 százalékról 12 százalékra. A vendéglátásban szintén nőtt – 14-ről 17 százalékra – a feketefoglalkoztatás.

A feketefoglalkoztatás terén a bejelentés elmulasztása a leggyakoribb szabálytalanság: a munkáltatók ilyenkor gyakran hivatkoznak adminisztrációs hibára, a könyvelő mulasztására, de olyan kifogás is érkezett, miszerint az adott munkavállaló éppen próbanapon van.Forrás: Népszava

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket