Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Megnevezték a Bayer és a Monsanto fúziójának utolsó feltételét - nem inputanyagról van szó

2018.02.19. 8:53:00


Az EU versenyjogi biztosa, Margrethe Vestager már csak egyetlen tisztázandó kérdést lát a Bayer-Monsanto fúzió előtt, és ez a jövőbeli digitális fejlesztéseket érinti. A Bayer nagylelkű ajánlatot tett.

Margrethe Vestager elméletileg még mindig keresztülhúzhatja a Bayer számításait, de a gyakorlatban eddig a cégfúziós kérelmek kevesebb mint egy százalékát utasították el versenyjogi aggályokra hivatkozva - ennek most sincs sok esélye. "Nem a cégösszeolvadások megakadályozása a célunk, hanem az, hogy ezek továbbra se sértsék a fogyasztók érdekeit szolgáló versenyt."

A 64 milliárd dolláros üzlet előtt - úgy tűnik - már csak egyetlen akadály áll: a Bayernek lehetővé kell tennie a versenytársai számára, hogy a gazdaságok digitalizációjára építő szolgáltatások terén is mozgásterük maradjon. Vestager meggyőződése, hogy az okosfarmokat érintő fejlesztések terén különösen fontos a verseny, hiszen gyökeresen átalakítják a gazdálkodást. A bajor órisávállalat "xarvio" néven vezette be a mezőgazdasági döntéshozatalt segítő digitális szolgáltatásait, és tavaly év végére már 250 ezer felhasználójuk volt a világ 60 országában. Most többek között felajánlotta, hogy legnagyobb németországi versenytársának, a BASF-nek exkluzív licenszet ad a digitális mezőgazdasági adatokat tartalmazó plattformjához.

A versenyjogi biztos végső döntése idén április 5-én várható.Forrás: agrárszektor

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket