Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Hosszú sorokra számíthat, aki nem érvényesíti időben igazolványát

2018.02.22. 8:26:00


Március 20-ig kell érvényesíteni az őstermelői igazolványokat annak érdekében, hogy a gazdálkodók jogviszonya folyamatos maradjon. Azoknak kell lépniük, akiknek 2018-ra nincs értékesítési betétlapjuk. Érdemes minél hamarabb intézkedni, hogy a sorban állásokat el lehessen kerülni.

Érvényesíteni kell az őstermelői igazolványokat, hogy az őstermelői jogviszony folyamatos legyen – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az érvényesítés jogvesztő határideje március 20-a. A határidő azokat érinti, akik hatályos ideiglenes vagy már kártyaalapú őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek, de még nincs 2018-as értékesítési betétlapjuk. A betétlap kiállítása díjmentes, és az őstermelő bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye szerint illetékes falugazdásznál kérelmezhető. Közös igazolványnál az őstermelő családtagoknak is meg kell jelenniük.

Az ügyintézéshez be kell mutatni a személyazonosításra alkalmas érvényes dokumentumokat, illetve az érvényesítésre váró őstermelői igazolványt is. A várható torlódások elkerülése érdekében a kamara szerint érdemes minél hamarabb felkeresni a falugazdászokat.

Abban az esetben, ha nem a március 20-án lejáró jogvesztő határidő miatt van szükség az őstermelői ügyintézésre, illetve a határidőig az igazolványok tulajdonosai őstermelői értékesítést nem terveznek, lehetőség szerint a határidő lejárta után intézzék őstermelői igazolványukkal kapcsolatos ügyeiket. Így ugyanis elkerülhetik a sorban állásokat – figyelmeztet a NAK.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az őstermelők igazolványait állítja ki, de ha az igazolványok valamilyen okból nincsenek meg, az őstermelői tevékenység igazolásával kapcsolatban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) földművelésügyi igazgatóságához kell fordulni. Erre szükség lehet például a támogatások igénybevételéhez vagy a földműves-nyilvántartási bejelentkezéshez. Az őstermelői tevékenységről szóló igazolás, azaz az igazolvánnyal kapcsolastos hatósági bizonyítvány kiállítását tehát a Nébih-nél lehet kérelmezni.

Az igazolást a hivatal kérelemre állítja ki, amely postai úton vagy személyesen is benyújtható. A hatósági bizonyítvány kiállítása illetékköteles, amelynek mértéke eljárásonként 3000 forint, de ez alól bizonyos esetekben mentesülhetnek a kérelmezők.Forrás: agrárszektor

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket