Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Csúcson az agrárhitelezés

2018.05.07. 9:32:00


Nagyjából 700 milliárd forintot tett ki 2013 végén a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari hitelek összes állománya, viszont a mostani tavaszon már megközelítette az 1100 milliárdot.

A fenti összegből az egyéni gazdaságokra 310, a társas agrárcégekre 330, az élelmiszeriparra pedig 446 milliárd forint jut. A jelentős növekedés legalább kétharmada az agráriumba ment, holott a teljesítménye nem nőtt ilyen mértékben. Többen is állítják, hogy ritka szerencsés a csillagok állása: a gazdálkodók hitelfelvételi kedve és a bankok hitelezési hajlandósága talán még soha nem volt olyan nagy, mint mostanában – s mindkét feltételt az uniós támogatás támasztja alá. Évente 500-600 milliárd forintnyi összeg áramlik az agrárgazdaságba, nagy része szinte biztosan kiszámítható módon érkezik a gazdálkodók számlájára. Már 2005 óta – vagyis bő egy évtizede – az egyes termelők bevétele jól kalkulálható, amit igencsak preferálnak a bankok. Betéteseik védelme az elsődleges, így a kis kockázatú hitelezést kedvelik a leginkább. Ha erre még az állam is rásegít, akkor jön létre a kedvező csillagzat. Akinek van pénze, könnyen vehet fel hozzá hitelt, főként, ha ehhez még kapcsolódik valamennyi állami garanciavállalás, kamattámogatás is. 


Tavaly 562,5 milliárd. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet elemzése szerint tavaly összesen 562,5 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatást fizettek ki a gazdálkodóknak. A pénz 80%-a jött az Európai Uniótól, csak a fennmaradó részt adta a magyar költségvetés. A legtöbb agrártermelésből származó bevétel éppen csak fedezte a ráfordításokat, így elmondható, hogy tavaly is leginkább a támogatásokból származó összeg garantálta a megélhetéshez szükséges jövedelmi szinteket a mezőgazdaságban.


 

 

Ezek után senki ne csodálkozzon, hogy tavaly a kormány által favorizált egyéni gazdaságok 20%-kal, 310 milliárd forintra növelték a hitelállományukat. Ennél lényegesen kisebb arányban bővült a nagyobb üzemek, társas vállalkozások kölcsönállománya: a 7%-os növekmény mellett érték el az összesen 330 milliárdot. A mezőgazdasághoz szervesen kötődő élelmiszeripar hitelezése a két „agrárszegmens” közé helyezhető: tavaly 14%-os növekmény mellett a feldolgozók összes kölcsöne 446 milliárd forintra emelkedett, így az ágazat jelenleg összesen 1100 milliárd forint adósság mellett működik. Őrült összeg, de az utóbbi években – és most is – kicsi a bukott hitelek aránya, vagyis az ágazat szereplői pontosan fizetik a tartozásukat.

 Forrás: Szabad Föld

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket