Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Online konzultáció indult az őstermelők adózási szokásairól

2018.06.28. 6:43:00Az Agrárgazdasági Kutató Intézet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kutatást végez a mezőgazdasági őstermelők adózásáról és járulékfizetési szabályairól, szokásairól. A Nébih szerint több mint 300 ezer érvényes őstermelői igazolvány van kiadva 2018-ban, őket kellene elérni. A célcsoport finoman szólva nem netfüggőségéről híres.

A felmérés célja a mezőgazdasági termelők jelenleg érvényes őstermelői adózással és járulékfizetéssel kapcsolatos véleményének megismerése, amely alapján javaslatok fogalmazhatók meg egy esetleges átláthatóbb, világosabb szabályozás kialakításához. 

A teljes őstermelői rendszert sokan és sok ágazatból kritizálták, sőt, egy májusi rádióinterjúban Győrffy Balázs, a kamara elnöke is méltatlannak nevezte az őstermelőként bejelentett családtagokra adóoptimalizálási céllal szétírt gazdaságok létezését. Mint ebben az interjúban is elmondta, a kamara javaslata szerint ezért az őstermelői státus helyett elő lehetne írni, hogy a mezőgazdasági tevékenységet végző családi vállalkozások – támogatások nélküli – 100 millió forintos nettó árbevételig mentesüljenek az adófizetési kötelezettség alól. Győrffy Balázs megjegyezte: ez a helyzet ma is előállítható, ha valaki „elég sok családtagot tud bejelenteni” őstermelőnek, viszont a kamarai javaslattal átláthatóbb és rendezettebb lenne a helyzet.

A frissen benyújtott 2019-es adótörvénytervezetben még nincs nyoma, hogy kedvező fogadtatásra talált volna a kamara felvetése, de tekintve, hogy júliusban lehet megválaszolni a kérdéseket, az ősszel ismét napirendre kerülhet.

Az AKI kérdőíve egyébként két fő részből áll. Az első részben az őstermelői adózásra vonatkozó kérdések felmérése a cél – külön vizsgálva a csak őstermelőként gazdálkodók válaszait, illetve azon válaszadók körét, akik őstermelői tevékenységük mellett egyéb, a családi érdekkörbe tartozó gazdálkodó egységekkel (kft., bt., egyéni vállalkozó stb.) is rendelkeznek. A második részben a járulékfizetéssel kapcsolatos kérdések szerepelnek.

A kérdőív kitöltése önkéntes és anonim, mintegy 10-15 percet vesz igénybe. A kapott információkat az AKI tájékoztatása szerint bizalmasan kezelik, azokhoz kizárólag a kutatásban részt vevő kollégák férnek hozzá. Az adatokat csak a fenti célokra használjuk fel, legfeljebb a kutatást követő öt évben - erősíti meg az AKI. Egyedi adatokat nem hoznak nyilvánosságra, illetve nem adják ki harmadik fél részére. A felmérésben részt vevők a kérdőív kitöltésével hozzájárulnak, hogy a kérdőívre adott válaszaikat a jelzett kutatási célra felhasználják. Kérdés persze, hogy mennyire lesz eredményes a felmérés.

A Nébih tavaszi közlése szerint több mint 300 ezer őstermelő tevékenykedik 2018-ban érvényes igazolvánnyal.

Sokuk csak kiegészítő tevékenységként gazdálkodik, a hatályos szabályok szerint, az évi 600 ezer forintos jövedelemhatárt el nem érőknek adóbevallást sem kell készíteniük. A NAK pedig minden évben közli, hogy az egységes kérelmet benyújtók közül hány gazdálkodónak segítettek ebben a falugazdászok, az idén is bőven 100 ezer fölött alakult ez a szám. Vagyis kérdéses, hogy értesülnek-e egyáltalán a felmérésről, vagy hogy a kitöltéshez szükséges készségek birtokában vannak-e. 

A kérdőív 2018. július végéig érhető el az AKI honlapján. A kérdések megválaszolásában a NAK falugazdászai is segítséget nyújtanak a tagok számára.Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket