Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Nagy István: 12 milliárddal növekszik a tárca büdzséje

2018.07.13. 8:48:00


Bővül jövőre az agrártárca költségvetése, így az agrárium szinten minden területére több jut Nagy István agrárminiszter szerint. Az MTI nemrég a költségvetési törvényjavaslatra hivatkozva azt írta, hogy a minisztérium büdzséje szűkül 2019-ben.

Az ideihez képest 12 milliárd forinttal növekszik az Agrárminisztérium költségvetése – jelentette ki Nagy István agrárminiszter. Az MTI nemrég a 2019-es költségvetési törvényjavaslatra hivatkozva még arról írt, hogy a tárca 205,99 milliárd forintra tervezett jövő évi büdzséje több mint kétmilliárdos csökkenést tartalmaz a 208,29 milliárdos ez évihez képest, miközben a nemzeti agrártámogatások 235,7 millió forinttal, 78,32 milliárd forintra mérséklődnek a költségvetésen belül.

Nagy István sajtótájékoztatóján a kormany.hu szerint a következőképpen részletezte az ágazat várható támogatási és adózási helyzetét 2019-ben.

- Összesen 5,5 milliárd forinttal nő a tárca által fenntartott intézmények finanszírozása. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egymilliárd, a mezőgazdasági középfokú szakoktatás intézményei 2,2 milliárd forinttal kaphatnak többet. Mintegy 688 millió forinttal több jut a génmegőrzési intézményekre, 140 millióval a nemzeti parki igazgatóságoknak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 600 millió forint többletforrást kap egy új időjárási radar létesítésére, amely az országos jégkármegelőző rendszer munkáját segíti majd.

- Az agrárágazati célfeladatokra fordítható összeg 5,77 milliárd forinttal növekszik. A 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK) szervezésére 1,2 milliárd, a vidéki hálózat fejlesztésére 897 millió forint áll jövőre rendelkezésre, a Tokaj-hegyaljai borvidéken megvalósuló szakmai feladatok támogatására 688 millió forint jut.

- 2019-től a tartós és féltartós (UHT, ESL) tejek áfája 5 százalékra csökken. A gabonatermékeknél a kormány javaslata szerint 2018. december 31-e után is fennmaradna a fordított adózás rendszere.

- A tisztán nemzeti költségvetésből megvalósuló támogatások 2010-hez képest mintegy 50 milliárd forintról csaknem 99 milliárd forintra nőnek, az uniós kiegészítéssel működő támogatások pedig megnégyszereződnek, és elérik a 12 milliárd forintot.Forrás: agrárszektor

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket