Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Nagy István: tudásalapú megoldásokra van szüksége a mezőgazdaságnak

2018.09.05. 7:58:00


Tudásalapú megoldásokra és a versenyképességet javító eszközökre van szüksége a mezőgazdaságnak annak érdekében, hogy a magyar termékek továbbra is piacot találjanak, az ágazat pedig képes legyen megoldani a következő évtizedek kihívásait - mondta Nagy István agrárminiszter az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió reggeli műsorában kedden.

    A tárcavezető  hangsúlyozta, hogy  mezőgazdasági termékek iránti kereslet egyre erősödik, hiszen 2050-re 70 százalékkal nő a világ élelmiszerszükséglete, a termőterület viszont 30 százalékkal, az ivóvíz mennyisége pedig 40 százalékkal csökken. Hosszú távra szóló megoldás ma még nincs, a feladat a jövő agrárszakembereire vár, ezért erősíteni kell az ágazatban dolgozók utánpótlását - tette hozzá.
    Nagy István jelentős eredménynek nevezte, hogy az agrárképzésben tanulók száma nem csökken, de hozzátette, hogy hosszabb távon 20-30 százalékkal bővíteni kell az utánpótlást.
    A legsürgősebb feladatok közül kiemelte az öntözhető területek növelését, hiszen vízgazdálkodás nélkül nincs sikeres mezőgazdaság. A 4,4 millió hektár szántónak csak kis része, összesen legfeljebb 85 ezer hektár öntözhető, ami jelentősen elmarad az európai átlagtól - tette hozzá. Nagy István szerint hónapokon belül lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a gazdák a saját kútjaikból öntözhessenek.
    A miniszter versenyképességi kérdésnek nevezte a technológiai korszerűsítéseket, az élőmunka kiváltását, a precíziós gazdálkodást és a telephelyek korszerűsítését is. A gazdák növekvő hitelállománya azt jelzi, hogy az érintettek felismerték ezek jelentőségét és lehetőséget látnak a versenyképességet erősítő fejlesztésekben - hangsúlyozta az agrártárca vezetője.Forrás: mti

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket