Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Szokatlanul nehéz helyzetbe került a türelmi idejét töltő glifozát

2018.09.19. 7:02:00


Kevesebb glifozátot tudnak eladni, a vele kapcsolatos perek száma viszont nő. A világ legnépszerűbb gyomirtó hatóanyaga ötéves türelmi idejét tölti. A totális gyomirtó legnagyobb felhasználói a vasúttársaságok, ahol a kötött pálya gyommentesítésére használják. Németországban közel 68 tonna tiszta glifozát megy el erre a célra. A szert a mezőgazdaságban a leginkább a tarlók kezelésére használják fel.

Az Agrárszektor bukkant rá a hírre, hogy a Spiegel Online portál értesülése szerint 2016-ban 13 éves mélypontra került a glifozáttartalmú gyomirtó-hatóanyag eladása Németországban. Míg 6 évvel ezelőtt évi 5000 tonna fogyott belőle, 2016-ban már csak 3800 tonnát vásároltak meg.

Az Agrárszektor értesülése szerint a kormányzó pártok koalíciós szerződése tartalmazza, hogy Németország olyan gyorsan lemond a glifozát használatáról, amilyen gyorsan csak lehet. A dokumentum eközben elismeri, hogy jelenleg nincs olyan készítmény a világpiacon, amellyel a sokat vitatott hatóanyag kiváltható lenne. Vannak ugyan más készítmények a gyakorlatban, de ezek egyelőre vagy drágábbak, vagy rosszabb hatásfokúak, mint a glifozát.

Németország elutasító magatartása 2017 második felében változott meg a hatóanyaggal szemben, és többek között ennek is köszönhető, hogy az Európai Bizottság megújította a gyomirtó európai engedélyét. A szavazáskor ugyanis a korábbi tartózkodás helyett támogatták az alkalmazását, ezzel pedig létrejött a minősített többség a szer 5 éves engedélyének megadásához.

A vegyipari óriás német gazdára talált

A dolog furcsasága, hogy időközben a németek kezébe került a glifozát legnagyobb gyártója és forgalmazója, az amerikai  Monsanto óriásvállalat (az Agrárszektor szerint a két esemény között lehet összefüggés). A vásárló Bayer cég viszont egyelőre nem sok hasznát látja annak, hogy megvehette a világ legnépszerűbb gyomirtóját is gyártó vállalkozást: eddig körülbelül 8000-nél tart azoknak az amerikai peres ügyeknek a száma, amelyeket a Monsanto ellen indítottak a glifozát állítólagos rákkeltő hatása miatt.

Korábban itt írtunk arról, hogy a totális gyomirtó nélküli gazdálkodás sok milliárd dolláros károkat okozna. A GMO-kultúrák és GMO-eredetű élelmiszerek általános betiltásával a gazdaságok termelésében és ezt követően a glifozáttoleráns kultúrák kiesésével világszerte jelentős veszteségek várhatók.Forrás: magro.hu

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket