Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Kevesebb a feketéző a mezőgazdaságban

2018.09.27. 7:01:00


Jelentősen csökkent az illegálisan foglalkoztatottak száma.

A mezőgazdaságban jelentősen csökkent a feketén foglalkoztatott munkavállalók aránya az ágazatban ellenőrzéssel érintett munkavállalókhoz viszonyítva a 2017. I. félévhez képest – közölte a Pénzügyminisztérium foglalkoztatás-felügyeleti főosztálya.

2018. I. félévben a munkaügyi hatóság 9703 munkáltatót ellenőrzött, a vizsgálatok során a foglalkoztatók 66 %-nál tárt fel munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzés alá vont munkavállalók (40 900 fő) 61 %-át érintették. 2017. I. félévhez viszonyítva mind a szabálytalan munkáltatók arányában (2017. I. félév: 68 %), mind a szabálytalansággal érintett munkavállalók arányában (2017. I. félév: 67 %) csökkenés figyelhető meg.

A mezőgazdasági vállalkozások valamennyi feketén foglalkoztatott munkavállaló 6 %-át (284 fő) alkalmazták, amely a tavalyi hasonló időszak 10 %-ához (606 fő) képest jelentős csökkenést mutat. Pozitív az ágazatban ellenőrzéssel érintett munkavállalókhoz viszonyítva is (2018. I. félév: 17,29 % 2017 I. félév: 31,01 %) a mezőgazdaság idei – feketefoglalkoztatási – tendenciája. Az elmúlt évek első félévében a mezőgazdaságban ingadozó volt a feketén foglalkoztatottak száma.

A mezőgazdasági ágazatra az idei első félévben az ellenőrzések 2 %-a esett (242 db), összesen 186 intézkedés történt és 43 munkáltatóval szemben 5 590 000 Ft összegben kellett a munkaügyi bírság eszközével élni, valamint 26 esetben munkaügyi bírságot helyettesítő figyelmeztetés határozatot kiadni. Az ellenőrzött 1 643 munkavállalóból 1 114 főt érintett valamilyen szabálytalanság, ebből a feketén foglalkoztatott munkavállalók 284 főt tettek ki.

Az állattenyésztéssel kapcsolatban idén kevésbé volt jellemző a munkaidőre, pihenőidőre irányuló szabálytalanságok, az előző évek tapasztalatait figyelembe véve, viszont több munkavállalót is érintett a jogviszony megszűnésével összefüggő igazolások kiállításának és kiadásának elmulasztása. A növénytermesztés esetében a feketemunka előfordulása a gyakoribb, a legtöbb feketén foglalkoztatott munkavállaló a betakarítási munkák során fordult elő 2018. I. félévben. Például az ellenőrök Bács-Kiskun megyében az elmúlt években egyre többször találkoztak fiatalkorú munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos szabálytalansággal, illetve jogellenes gyermekmunkával az ágazatban, ezért a hatóság szerint szükséges a rendszeres ellenőrzés a fiatalkorú munkavállalók védelmében.

A Pénzügyminisztérium foglalkoztatás-felügyeleti főosztályának részletes jelentéseForrás: agrotrend.hu, PM

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket