Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Szeptember 30-án lejár az aszálykár bejelentésének határideje

2018.09.28. 7:41:00


Az agrárkár-enyhítési rendszerben tag, aszálykárokkal érintett termelők az aszály miatti károk legkésőbb szeptember 30-áig jelenthetők be a Magyar Államkincstár erre szolgáló elektronikus felületén, ügyfélkapus bejelentkezést követően a Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer menüponton keresztül – hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium.

A kárenyhítési rendszerben az aszálykárokat azok bekövetkezésétől számított tizenöt napon belül kell bejelenteni. Aszály esetén a káresemény bekövetkezésének – az aszály bekövetkezésének tényleges időpontjától függetlenül – azt az időpontot kell tekinteni, amikor a károsodással érintett területen termesztett növénykultúrán a károsodás első alkalommal észlelhetővé válik. Ugyanakkor aszály esetén legkésőbb tárgyév szeptember 30-áig kell megtenni a kárbejelentést. A Kincstár fentiekben is említett, kárbejelentésre szolgáló elektronikus felülete ide kattintva érhető el.

Egyéb támogatási feltételek (például legalább 30 százalékos hozamcsökkenés és 15 százalékos  termelésiérték-kiesés) fennállása esetén az aszálykárok után kárenyhítő juttatást akkor vehet igénybe a termelő, ha az agrárkár-megállapító szerv által igazolt kárbejelentéssel rendelkezik, tárgyévben a kárenyhítési hozzájárulást határidőben megfizette, az agrárminiszter közleményben az érintett terület vonatkozásában legkésőbb október 31-éig aszályhelyzetet hirdet és a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet majd novemberben, legkésőbb november 30-áig benyújtja.

A 2018. szeptember 24-éig beérkezett termelői kárbejelentések alapán a hatóságokhoz eddig több mint 4000 darab aszálykárra vonatkozó bejelentés érkezett összesen közel 83 ezer hektár területre. A legnagyobb területen, közel 46 ezer hektáron Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ezt követően 7600 hektáron Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és 6000 hektár területen Bács-Kiskun megyében tettek a termelők aszálykár-bejelentést.  A növénykultúrákat tekintve a legnagyobb területen, közel 34 500 hektáron a kukorica, 15 800 hektáron a napraforgó, míg 7000 hektáron az őszi búza károsodott az aszály miatt.

A kárenyhítési alapban az idei évi károk kezelésére közel 26 milliárd forint gyűlhet össze jövő év elejéig, amely bizonyosan elegendő forrást biztosít a jogos kárigények visszaosztás nélküli kompenzálására – olvasható a minisztérium honlapján.Forrás: hvg

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket