Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Feldman: Példaértékű a magyar mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer

2018.10.25. 8:21:00


Európai szinten is példaértékű az elmúlt években felépített magyar mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Pozsonyban, a szlovák és cseh agrárminiszter, a lengyel agrárminisztérium miniszterhelyettese, valamint Phil Hogan, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosának részvételével tegnapi napon lezajlott, mezőgazdasági kockázatkezelésről szóló konferencián.

A mezőgazdasági termelés a különböző természeti és piaci kockázatoknak leginkább kitett gazdasági szektor, így hatalmas jelentősége van a kockázatok termelői szintű és közösségi kezelésének egyaránt.

A konferencián Feldman Zsolt bemutatta hazánk mezőgazdasági kockázatkezelésben szerzett eddigi tapasztalatait és jövőbeni fejlesztési terveit. Magyarországon egymással összhangban működik és egymást kiegészíti az agrárkár-enyhítési rendszer, a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás és az országos jégkármegelőző rendszer, ezek alkotják a magyar kockázatkezelési eszköztár főbb pilléreit. Ezeket egészítik ki az egyedi termelői kockázat-megelőző pályázati források a Vidékfejlesztési Programban.

A 2012-ben megújított, kárnemek széles körét kezelő kárenyhítési rendszernek 74.000 termelő tagja van, közel 3,7 millió hektár lefedett mezőgazdasági területtel. A termelői és állami befizetésekből évente képződő kárenyhítési alapban az idei évi károk kezelésére közel 26 milliárd forint gyűlhet össze jövő év elején.

A termelők körében egyre inkább népszerű, legfeljebb 65 százalékos mezőgazdasági biztosítási díjtámogatást szintén 2012-ben vezette be a kormány, amelynek éves keretösszege 2018-ban 5 milliárd forintra emelkedett.

Az EU-ban egyedülálló módon országos lefedettséget biztosító jégkármegelőző rendszer a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara koordinációjában 2018 májusában kezdte meg a működését. A jövőben a kockázatok további csökkentésére az öntözésfejlesztés és a piaci folyamatokból fakadó áringadozás kezelését segítő eszközök jelentenek lehetőséget.

Phil Hogan a konferencián megerősítette, hogy számít Magyarország aktív együttműködésére a mezőgazdasági kockázatkezelési eszközökre vonatkozó új KAP szabályok kialakításánál.Forrás: OrintPress

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket