Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Feldman: a precíziós gazdálkodás beépül a támogatási rendszerbe

2018.11.22. 20:11:00


Beépíti a precíziós technológiák használatát a támogatási rendszerbe a kormány, és a változtatások pár héten belül már az új agrárstratégiában is megjelenhetnek. A kormány egy digitális agrárakadémia felállítását is tervezi.

A mezőgazdaság versenyképességének növelése érdekében fontos, hogy a különböző agrárkutatási és oktatási intézményekben elérhető és létrejövő technológiai tudás megjelenjen a mindennapok szintjén a mezőgazdasági szereplőknél és az agrárvállalkozóknál is - hangsúlyozta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ konferenciáján. Magyarország kelettel és nyugattal egyaránt versenyben van, mivel keletebbre a nagyméretű birtokstruktúra, nyugatabbra pedig a fejlettebb, precíziósabb technológiák használata élezi a mezőgazdasági versenyt - fogalmazott az államtitkár.

Feldman Zsolt szerint fontos, hogy elérhetők legyenek azok a platformok, amelyekkel a precíziós tudás elsajátítható, ezért a kormány a technológiák használatát beépíti a támogatási rendszerbe, illetve a pár héten belül a kormány elé kerülő új agrárstratégiába. A kormány emellett támogatja egy digitális agrárakadémia felállítását is.

Mivel újabb ipari forradalom közepén vagyunk, az Ipar 4.0-ban a digitalizációnak be kell épülnie a termelés mindennapi folyamataiba, mert az egységes információkkal sokat spórolhatunk - mondta Borovics Attila, a NAIK főigazgató-helyettese. A növények táplálék-utánpótlásánál például a kelleténél jóval többet költenek a magyar gazdák, illetve a talajt is jobban igénybe veszik, de ha a termelők akár mobiltelefonon értesülhetnének az ezzel kapcsolatos egységes információkról, és azokat értelmezni is tudnák, akkor sokkal versenyképesebb is lehetne a magyar termelés -állapította meg.Forrás: Agrárszektor

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket