Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Véget ért a hosszan tartó aszályos időszak

2018.11.27. 11:30:00


Az elmúlt héten jellemző borús, csapadékos időjárás még kitart e hét első napjaiban is. Kedd estig jelentős mennyiségű csapadék öntözi a talajt, és többfelé havazásra van kilátás. Ezzel együtt a hőmérséklet is visszaesik.

Végre véget ért a hosszan tartó aszályos időszak, és az elmúlt héten megváltozott az időjárás jellege. Péntek kivételével minden nap hullott valamennyi csapadék az országban, a hét elején havazás is előfordult. Összességében 10 és 30 mm közötti mennyiség esett hétfő reggelig, és ennek körülbelül a fele az időszak utolsó 24 órájában. Ebből adódóan a talajok felszíne jellemzően sáros, de a 20 cm-nél mélyebb rétegekbe inkább csak a Dunántúlon jutott a nedvességből, a keleti országrészben igen szárazak a mélyebb talajrétegek. Egyelőre még le tud szivárogni a víz, hiszen az 5 cm-es talajhőmérséklet még 7 fok körül alakul.  A hőmérséklet ugyan jelentősen visszaesett a megelőző időszakhoz képest, és a hét elején reggeli fagyok is sokfelé előfordultak, de a hét második felében ismét melegebb lett a sokévi átlagnál.

Az őszi vetéseknek igen jót tett a bőséges eső és az enyhe időjárás. A száraz időben vontatottan, hiányosan kelt állományok valamelyest megerősödtek, bár a további enyhe időjárás sokat segítene a fejlődésükön. A szárazság miatt elmaradt őszi talajmunkák is felgyorsulhatnak a hét közepétől.

Ezen a héten kedd estig még folytatódik a borult, csapadékos időjárás. Kedden az esőt az északi országrészben havazás váltja fel, máshol eső, havas eső, hó egyaránt előfordulhat. A csapadék intenzitása azonban csökken. Szerdán felszakadozik a felhőzet, és a hétvégéig többnyire napos, száraz időre van kilátás. Szombaton a változó felhőzetből a Dunántúlon csapadék is előfordulhat, majd vasárnap ismét száraz időre lehet számítani.

A héten hideg idő lesz a jellemző, télies hőmérsékletekkel. A lehűlés már kedden elkezdődik, ekkor napközben sem emelkedik számottevően a hőmérséklet, szerdán hajnaltól pedig országszerte fagyos reggelekre kell készülni. A hóval borított tájakon a hét második felében akár -10 fokig is lehűl reggelente az idő, de máshol is -5 fok körüli értékek várhatók, és napközben is csak 0 fok körül alakul a hőmérséklet. A talajhőmérséklet is napról napra csökkenni fog, és vasárnapra más országszerte kevéssel fagypont alatt alakul az 5 cm-en mérhető érték. A hideg miatt az őszi vetések fejlődése ismét leáll. A jelenlegi számítások szerint azonban vasárnap enyhülés kezdődik, és a jövő hét első felében kevésbé hideg, ismét csapadékos idő várható.

További részletek itt.Forrás: NAK

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket