Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Március elején beköszönt a tavasz, a nyár viharos lesz, de nem lesz aszály - ígéri a nyíregyházi időjós

2019.02.05. 8:48:00


Kellemesebb idő várható, mint tavaly, számíthatunk ugyan nyári hőhullámokra, de lesz elég csapadék is a mezőgazdaságnak - jósolja 2019-re Dávid Mihály, a közel fél évszázada hosszú távú időjárás-előrejelzéssel foglalkozó nyíregyházi mérnök.

Bár február 2-án a medvék azt jelezték a Szegedi Vadasparkban, hogy hamarosan jön a tavasz, de erre Dávid Mihály nyíregyházi időjós szerint egy hónapot még várnunk kell.
 
– Idén összességében kellemesebb idő várható, mint tavaly. A tavasz is „normális" lesz a tavalyihoz képest, március elejétől folyamatos fölmelegedésre számíthatunk – mondta el lapunk érdeklődésére az időjós, aki 2019-re már negyvenhetedik alkalommal készített és adott ki hosszú távú időjárás-előrejelzést, régiónként külön-külön. Az általa összeállított és az interneten megrendelhető prognózist sokan megbízhatóbbnak tartják a hivatalos, legföljebb 10 napra szólónál. 

 Dávid Mihály – aki eredeti végzettségét tekintve vízépítő mérnök – saját módszere alapján készíti napokra lebontott meteorológiai előrejelzését, amelyet összeállítója után Dávid-naptárnak hívnak. Módszerének lényege, hogy a rendelkezésre álló meteorológiai adatok és tényezők mellett számításba veszi az égitestek tömegvonzó hatását is.

– Február 15–17-ig fokozatosan emelkedik majd a hőmérséklet, de utána csökkenni fog, és a hónap végére kapunk még egy kis telet. Viszont március 5. környékén lesz egy fordulópont: onnantól már tényleg tavaszias lesz az idő, sőt, március 20. körül akár 25 fok is lehet nappal. Március végén pár napra azonban megint visszaesik a hőmérséklet – az nem fog jólesni. Akkor talaj menti fagyokra is számíthatunk – részletezte Dávid Mihály, mi vár ránk a következő két hónapban. Április 20. után azonban tartósan is meleggé válik az idő, 25 fok körüli hőmérséklettel. 

Mivel Csongrád megyében alapvető fontosságú a mező- gazdaság, azt is elárulta, számításai szerint idén nem fordul elő olyasmi, mint tavaly, amikor megyénkben helyenként 3 hónapig nem hullott értékelhető mennyiségű eső.

– Tudom, hogy tavaly miért volt ez az időszak, de ennek a magyarázata hétpecsétes titok – jegyezte meg. Annak idején mi is megírtuk, hogy 2018-ról azt jósolta, öntöznie kell a gazdáknak, mert kevés csapadék várható – és bejött. 

Az idei év jobbnak tűnik csapadék szempontjából. Már rögtön február 10. és 20. között érkezhet az első jelentősebb mennyiség, és év közben is kiegyenlítettebb lesz az eloszlása – azaz nem lesz aszály. Nyárra emellett sok vihart jósol, ami csapadékot is hoz magával.

De ne aggódjon az se, aki a kánikulát hiányolja: már május végén, június első hetében nagyon meleg lesz, bár csak 4-5 napig. A következő hőhullám viszont tartósnak tűnik – július 7–8. körül kezdődik, és két hétig kitart a 33-34 fokos hőség. Majd alighogy kihevertük, augusztus első felében újra beköszönt a forróság. Ezekben az időszakokban érdemes vízparton tölteni a szabadságunkat – javasolja Dávid Mihály.

 Bár október 20-a körül már várható az első erősebb talaj- menti fagy, október vége–november eleje enyhébbnek ígérkezik a szokottnál. Ez lesz a búcsú idén a jó időtől: november második felében már kimondottan télies időjárásra számíthatunk – tette hozzá a nyíregyházi időjós.
 

 


Forrás: délmagyar

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket