Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A precíziós mezőgazdaságról tanácskoztak a Debreceni Egyetemen

2019.03.29. 8:27:00


Hatékony, költségtakarékos és környezetkímélő – ez jellemzi a precíziós mezőgazdálkodást, ami az egyik fő kutatási területe a Debreceni Egyetemnek. A böszörményi úti campuson rendezett konferencián a szakemberek a legújabb eredményekről számoltak be az agrárium szereplőinek.

Az 1901 óta végzett mérések szerint 2018 lett a legmelegebb év Magyarországon. A forróságon túl tavaly áprilisban és májusban jelentős volt a csapadékhiány, ami nagyon árt a kukoricának. Az úgynevezett, precíziós gazdálkodásnak különösen a kukoricatermesztésben van jelentősége.

Ez a digitális technológiai fejlesztés, fejlődés, ami elsősorban a helymeghatározással indult, aztán most az automatavezérlés, a technológiáknak a szenzoros igénybevétele, fejlesztése van napirenden. Ez valójában ma a világon a mezőgazdaságban 10 és 20 százalék között van – mondta Nagy János, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának oktatója.

A cél kettős: egyrészt, hogy az egyetemisták felkészüljenek az új technológiák alkalmazására, másrészt növeljék a precíziós mezőgazdaság társadalmi elismertségét. A konferencián elhangzott, hogy a magas színvonalú agrárképzés a gyakorlatban is hasznosul. Ebben az egyetem fő partnere 40 éve a KITE Zrt. 

- Van egy közös GINOP projektünk, amelyen belül az egyetemmel együttműködve most már egy olyan IT-hálózatot sikerült felépítsünk közösen, amely a precíziós gazdálkodásnak a nagy adat, BIG DATA kezelését oldja meg. Az ASAP Hungary Kft.-vel, egy harmadik társsal közösen. Ez ma már működik – nyilatkozta Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója.

A konferencia résztvevői hangsúlyozták: a korszerű termesztés technológiák alkalmazása és a hatékony termelés mellett is fontos a termőföld védelme.Forrás: dehír

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket