Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Fizetési határidő magánszemélyeknél – két napjuk van

2019.04.11. 9:39:00


Elérkezett az első negyedévi adóelőleg-fizetési kötelezettség a magánszemélyek számára, melynek határideje 2019. április 12. Az egyéni vállalkozókra, a mezőgazdasági őstermelőkre, valamint az e tevékenységek keretén kívül önálló tevékenységet folytatókra vonatkozik ez a határidő, valamint azokra, akiknél nem történt meg például a nem önálló tevékenységből származó jövedelem utáni adóelőleg-levonás, mivel az nem kifizetőtől származik.

Az egyéni vállalkozói és az őstermelői tevékenység keretén kívül folytatott önálló tevékenységek (például óraadás, bérbeadás, tervezés) esetén az adóelőleg-fizetési kötelezettség jellemzően azokat a magánszemélyeket érinti, akiknek nem kifizetőtől származik az adóelőleg alapjául szolgáló jövedelmük, vagy a kifizető bármely oknál fogva azt nem tudja vagy nem köteles levonni.

Adóelőleg-fizetési kötelezettség van akkor is, ha a magánszemély nem önálló tevékenységére tekintettel nem magyarországi kifizetőtől kapja a jövedelmét. Adóelőleget az összevonandó jövedelem után kell fizetni.

Nem kell adóelőleget fizetni többek között az olyan államból származó jövedelem után, amellyel Magyarországnak nincs egyezménye a kettős adóztatás elkerüléséről. Ha ilyen államból származik a magánszemély jövedelme, akkor az Magyarországon (is) adóztatható azzal, hogy a a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 32. §-a alapján a belföldön fizetendő adót csökkenti a külföldön megfizetett adó 90 százaléka, de legfeljebb e jövedelem adóalapjára az adó mértékével (15 százalékkal) kiszámított adó. Miután a bevallásban ilyen módon beszámítható a külföldi államban megfizetett adó, méltánytalan lenne évközben adóelőleg fizetésére kötelezni a magánszemélyt.

további információ: https://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Fizetesi_hatarido_maganszemelyeknel_YUIWGH#rssForrás: Adózóna

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket