Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Palánta és ültetési szemle a Dofer Zrt termelőinél

2019.05.09. 9:27:00


Palánta és ültetési szemlét tartottak 2019. május 08-án a Dofer Zrt szakemberei a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei termelőiknél.

A szakmai stáb megállapítása szerint az idei évben nagyon jó minőségű dohánypalántákat neveltek a termelők, amit a kedvező időjárás is segített. A kelés kiemelkedő volt, így a tálcánkénti palánta darabszám is az utóbbi öt év legjobb értékét mutatja. A termelők két-három alkalommal tudták a palántákat átlagosan megnyírni az ültetés megkezdése előtt / néhány sátorban 4-5 nyírás is volt / amely erős fejlett palántákat eredményezett, így jók a kilátások egyelőre a dohányfronton.

Az ültetés is rendkívül jól halad van olyan gazda, akinél már 50 % felett van a szerződött területének a beültetése, de az átlagos beültetett terület is közel van ehhez az értékhez. Pedig nem voltak jók a kilátások a palántázáshoz a szokatlanul száraz talaj és időjárás miatt, de a csapadék érkeztével, nagyot javult a helyzet, amely a beállottságnak fog sokat segíteni. A termelők reménykednek abban, hogy az elkövetkező néhány napban Pongrác, Szervác, Bonifác is a dohányosok mellé áll és ebben az évben nem fognak fagykárt okozni a termelőknek.

Forrás: Dofer Zrt

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket