Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Új traktorflották lephetik el a magyar földeket: ez áll a háttérben

2019.05.14. 8:49:00


Felélénkítheti az agrárgépek piacát és a lízingpiacot, valamint korszerűbb gépparkot hozhat a piaci szereplőknél egy új állami támogatás - közölte a Magyar Lízingszövetség. Új mezőgazdasági gépek, például traktorok vásárlásához igényelt finanszírozás esetében ugyanis az Agrárminisztérium friss rendelete szerint a kamatok 50 százalékára kérhető támogatás.

Kedvező lehetőséget kapnak az agrárvállalkozások: állami támogatással igénybe vehető lízingfinanszírozással korszerűsíthetik a gépparkjukat egy április végén megjelent agrárminisztériumi rendelet eredményeként - írja közleményében a Magyar Lízingszövetség. A jogszabály szerint, a feltételeknek megfelelő agrárvállalkozások új gépek, például új traktorok beszerzésére kötött lízingkonstrukcióhoz kaphatnak lízingdíj-támogatást, amely a kamattartalom 50 százalékáig terjedhet. A Magyar Nemzeti Bank NHP Fix programjában elérhető konstrukciókra is vonatkozik a támogatás, fontos feltétel azonban, hogy a kamattámogatás az év végéig megkötött lízingszerződésekhez igényelhető - olvasható a közleményben.

A Magyar Lízingszövetség szerint a minisztériumi rendelet alapján igényelhető támogatás nagyobb mozgásteret nyújt a vállalkozásoknak új agrárgépek, például traktorok beszerzéséhez. A lízingcégek arra számítanak, hogy sok agrárvállalkozás éppen az állami támogatás miatt él majd a lízingfinanszírozás lehetőségével és az új gépek segítségével a korábbinál hatékonyabb, versenyképesebb cégekké válhatnak.

A támogatás élénkülést hozhat a mezőgazdasági gépek finanszírozásában, amely egyébként a magyar lízingpiacon belül évek óta az egyik legstabilabb szegmens. 2018-ban az agrárgépek beszerzésére 82 milliárd forintot helyeztek ki a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai, ami éves szinten 14 százalékos emelkedésnek felel meg.Forrás: agrárszektor

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket