Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Veszélyes munkák a mezőgazdaságban

2019.07.05. 10:09:00


A mezőgazdasági tevékenység az egyik legveszélyesebb a többi foglalkozási típushoz képest, ezért az Európai Bizottság nem kötelező érvényű munkavédelmi ajánlást adott ki az ágazati szereplőknek.

A dokumentum felidézi: szinte minden munkavégzés közben bekövetkező baleset előfordulhat az agrárium területén. Ezek közül a leggyakoribbak a közlekedési balesetek, beleértve a gázolást vagy a mezőgépek felborulását. Ezt követően az esés egy fáról vagy tetőről okozza a legtöbb halálos kimenetelű munkabalesetet a mezőgazdaságban. Szintén gyakori a mozgó tárgyak, például farönkök által okozott ütés. Az sem ritka, hogy a fulladás okozza a szerencsétlenséget, egyebek mellett a víztározó vagy a trágyatartály idézhet elő ilyen balesetet.

Az állattartók sincsenek nagyobb biztonságban: a haszonállatok megtámadhatják a gazdát, vagy különböző emberre is veszélyes betegségeket terjeszthetnek. Mind-emellé a mezőgazdasági termelőket természetesen nem kímélik a más ágazatokban is előforduló esetek sem, beleértve az áramütést vagy a gépek által okozott baleseteket.

A bizottság kiadványa ezeknek az eseteknek az elkerülésére részletesen kifejti azokat a lépéseket, amelyekkel csökkenthető a kockázat. Az érintetteknek ugyanakkor el kell végezniük a tevékenységhez kapcsolódó kockázatértékelést, a jogszabályok ismeretével pedig jelentősen csökkenthető a balesetek száma. Emellett a kiadvány javaslatot tesz a kockázatcsökkentés érdekében arra, hogy a munkafolyamatot részletesen tervezzék meg az agrárium szereplői, s a veszélyekre az alkalmazottak figyelmét is hívják fel. Emellett számukra is biztosítani kell a megfelelő védőfelszerelést, a kötelező pihenőidőket, valamint kiemelt figyelmet kell fordítani a munkavállalók egészségi állapotának megőrzésére, ha kánikulában dolgoznak – tartalmazza a munkavédelmi ajánlás.

A megelőzés mellett hangsúlyos szerepe lehet a megfelelő berendezésnek is arra az esetre, ha mégis bekövetkezne valamilyen katasztrófa, ­például egy tűzeset.Forrás: Magyar Nemzet

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket