Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye

2019.09.10. 6:27:00


Az állami adó- és vámhatóságnak több alkalommal is a látóterébe kerültek a szárított, fermentált dohánnyal, dohánynövénnyel összefüggő különböző jogsértések. Folyamatosan felmerülő probléma, hogy a szárított dohány eltulajdonítás útján kerül értékesítésre a feketepiacon.

A NAV az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kiemelt hangsúlyt helyez a közúti szállítási útvonalak, valamint az egyéb helyszínek ellenőrzésére a szárított dohányokkal való visszaélések felszámolása érdekében. Amennyiben a szárított vagy fermentált dohánnyal összefüggő jogsértést állapít meg, úgy a NAV nem mérlegelhet, hogy a jogsértés egyszerű mulasztásból, vagy szándékos visszaélésből fakad. A jövedéki eljárást le kell folytatni, amelynek végén – a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény a 39. §-ban foglalt rendelkezések megsértése okán – jövedéki bírságot kell kiszabni: ennek mértéke 100 ezer forint kilogrammonként.

A mulasztásos jogsértések elkerülése, a bevezetett intézkedések céljainak elérése és a feketepiac visszaszorítása, továbbá a jogszabályi rendelkezésekben foglaltak teljesülése érdekében tájékoztatom, hogy a szárított dohány és fermentált dohány csak az állami adó- és vámhatóság által nyilvántartásba vett regisztrációra kötelezettek között értékesíthető és adható át közvetlenül vagy írásbeli szerződésben megbízott fuvarozó, szállítmányozó igénybevételével.

Nemzeti Adó- és VámhivatalForrás: NAV

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket