Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Az EU agrárprogramján keresztül sokszor nem is tudják a brüsszeli törvényhozók, hogy hova megy a pénz

2019.11.04. 8:07:00


A 28 tagú Európai Unió minden évben 65 milliárd dollárt fizet a kontinensen agrártámogatás gyanánt a mezőgazdaságból élők megsegítésére és a vidéki közösségek fenntartására. „De Magyarországon és Közép-és Kelet Európa nagy részén ennek a zöme a jó összeköttetéssel rendelkezőkhöz kerül. A Cseh Köztársaság miniszterelnöke több tízmillió dollár támogatást kapott csak tavaly” – írja a The New York Times.

A The New York Times 2019 folyamán kilenc országban végzett kutatása arra az eredményre jutott, hogy a támogatási rendszer szándékosan zavaros, durván aláássa az Európai Unió környezetvédelmi céljait, korrupcióval és önérdekkel átszőtt.

A lap szerint Brüsszel azért tűri meg ezt a helyzetet, „mert ahhoz, hogy szembeszálljanak vele, meg kellene reformálni azt a programot, amely fontos szerepet játszik az ingatag lábakon álló unió egybentartásában.”

Úgy véli az írás, hogy bár az unió vezetői sok minden nem értenek egyet, de abban mindenki közös nevezőn van, hogy számítanak a támogatásokra, amelyeket belátásuk szerint oszthatnak szét. „Ha nekimennének ennek a rendszernek azért, hogy megfékezzék a visszaéléseket az újabb tagállamokban, törésvonalak jelennének meg az európai politikában és gazdaságban” – írják, hozzá téve, hogy ebben látják annak az okát is, hogy az idén megújítandó agrártörvény kapcsán Brüsszel nem hangsúlyozza a korrupció megfékezését és nem tervez szigorúbb ellenőrzést bevezetni.

Az agrárprogram a legnagyobb tétel az Európai Unió központi költségvetésében, és a költségek 40 százalékát teszi ki. Ez a világon az egyik legnagyobb támogatási rendszer.

Ennek ellenére vannak olyan, az agrárprogramot meghatározó és megszavazó brüsszeli törvényhozók, akik maguk is bevallják, hogy gyakran nem is tudják hova megy a pénz.Forrás: atv

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket