Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A cigarettacsempészetet pár ezer forintokkal olajozták a beregsurányi vámosoknál

2019.11.27. 8:21:00


Telefonlehallgatások, videófelvételek, terhelő és beismerő vallomások bizonyítják a kötelességszegést. Az elmúlt években több hasonló lebukás is volt, most a 2017-ben elfogott vádlottak ügyét tárgyalják. Nemrégiben szintén vesztegetés miatt bukott le szinte a teljes beregsurányi kirendeltség. A Kékfény riportja.

A beregsurányi határállomás a magyar–ukrán határszakasz egyik legforgalmasabb átkelőhelye. Az utóbbi időben ez lett a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Központi Nyomozó Főügyészség egyik fő műveleti területe is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egykori főtörzsőrmestereit és zászlósait 2017 februárjában vették őrizetbe korrupció vádjával. Az ügynek 18 vádlottja van, 12 egykori NAV-os és hat civil. A törvényszék először hat vádlott kihallgatásával kezdte meg az előkészítő tárgyalást. A vád szerint a vámosok pénzt vagy kisebb ajándékokat fogadtak el

azért, hogy néhány utas autóját, táskáját ne vizsgálják át. Pár ezer forint, néhány euró vagy egy-két doboz cigaretta ellenében történt a vesztegetés. Hogy mit próbáltak az utasok átcsempészni a határon, azt nem tartalmazza a vádirat, de nem zárható ki, hogy a cigarettacsempészet olajozott működéséhez kellett a kenőpénz.

Nem egyszerű a dolguk az ítélethozóknak

Az már a bíróság előkészítő ülésén is kiderült, hogy nem lesz egyszerű dolguk az ítélethozóknak. Az elsőrendű vádlott ugyanis bejelentette, hogy nincs ügyvédje, mert felmondott. A bíróság így nem tudta meghallgatni a középkorú nőt, aki azt állította, fogalma sincs, miről szól a vád, és mi van az aktákban. A vádlott ellen lassan két éve folyik az eljárás, és most hónapokat nyert, mert új ügyvédet kell kijelölnie a bíróságnak, akinek el kell olvasnia a több mint háromezer oldalas iratot, és egyeztetnie kell védencével.

A másodrendű vádlott tárgyalásán az ügyész elmondta, hogy mind a 26 vádpontot rengeteg bizonyíték támasztja alá: lehallgatási anyagok, híváslisták, szolgálatszervezési adatok, a határforgalmi statisztikai rendszer adatai, kamerafelvételek és beismerő vallomások is. Az ügyész négy év hat hónap börtön kiszabását indítványozta, valamint öt év közügyektől való eltiltást, és pénzbüntetés kiszabását kérte.

A másodrendű vádlott elfogása után azonnal beismerő vallomást tett. Tárgyalásán azonban mindent tagadott. A bíró megkérdezte a védőt, mi az oka annak, hogy a beismerő vallomást visszavonja a védence. Az ügyvéd elmondta, hogy védence már a gyanúsítása napján is több súlyos betegségben szenvedett, többek között aortaelégtelenségben, szívbetegségben, pajzsmirigy alulműködésben. Kitért arra, hogy az asszony nem ehetett a kihallgatása közben, rosszul lett, és minél hamarabb szabadulni akart, mert beteg szülei miatt is aggódott, ezért ismert be mindent.

A többiek is tagadnak

A harmadrendű vádlott is mindent tagad, az egykori pénzügyőr főtörzsőrmesternek hat évet ajánlott az ügyész. A negyed- és ötödrendű egykori NAV-osoknak hat és fél évet javasolt az ügyész, hiába, ők is mindent tagadtak. Öt évet ajánlott az ügyész a beismerő vallomásért a hatodrendű vádlott pénzügyőrnek, aki szintén visszavonta az elfogása utáni részletes beismerő vallomását.

Újabb rajtaütés 

A Terrorelhárítási Központ kommandósai idén február 27-én ütöttek rajta a beregsurányi határátkelő vámosain. Ez az akció az előbbi vádlottak elfogása után szinte napra pontosan két évvel később történt.Forrás: hiradó, Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket