Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A Világ leveles dohány termése

2019.12.04. 6:57:00


Lassan a 2019. év véget ér, és sok dohánytermelő a világon már vizsgálja az előttünk álló évet a lehetőségek szempontjából. A jelenlegi szezonnak számos nehézsége volt, amely föld különböző pontjain keményen érintette a dohánytermelőket.

Ezek az események valójában tovább nehezítették a dohánytermelők eddig sem könnyű munkáját és kemény erőfeszítések kellettek ahhoz, hogy jó minőségű termést nyújtsanak, és itt nem csak az időjárási eseményeket, a megváltozott klímát, hanem a politikai eseményeket és feszültségeket is bele kell értenünk.

Lehet, hogy a termelők egy része elégedetten néz vissza 2019-re, de azok a mezőgazdasági termelők, minden bizonnyal csak az év utolsó negyedévét tekintik át, és így nagy várakozással tekintenek a 2020. közeledtére.

A Világ leveles dohány termése - Forrás: UNIVERSAL

A világ dohánytermésének értékesíthetőségét, az árakat a politikai események közül elsősorban az Egyesült Államokban a Kínával folytatott kereskedelmi háborúja befolyásolta. Jelentősen csökkent ezáltal, a dohánylevél exportja Kínába. A legfrissebb adatok szerint az exportált dohánylevél értéke 35,6 százalékkal csökkent, ami közel 300 millió dollár veszteséget jelent az amerikai dohánytermesztők számára.

A gazdálkodók azonban reményteljesen nézhetnek a két nemzet által elfogadott fegyverszünetre és a keleti sárkány ígéretére, hogy 50 milliárd dollár értékig vásárolnak amerikai mezőgazdasági termékeket, amelyeknek része lesz a dohány. A dohánytermékek a kínai kormány egyik legfontosabb bevételi forrása (170 milliárd USD adóbevétel a Kínai Nemzeti Dohánytársaságtól beszedett adóbevételekből), amelyek a teljes kormányzati bevétel körülbelül 5% -át teszik ki.Forrás: ITGA, Universal

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket