Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

BAT: COVID-19 oltással foglalkozik az USA biotechnológiai leányvállalatán keresztül

2020.04.01. 23:01:00


A Benson és Hedges cigaretta óriás, a British American Tobacco szerint egy dohánynövényekből készített koronavírus oltást fejlesztett ki, és júniusban hetente hárommillió darabot képes előállítani.

A Benson & Hedges és a Lucky Strike cigaretta gyártója azt állítja, hogy kidolgozott egy koronavírus oltást dohánynövényekből. A British American Tobacco (BAT) azt mondta, hogy júniustól hetente akár hárommillió adagot is képes előállítani, ha az Egyesült Királyság kormánya támogatást ad. 

A nem bizonyított oltást jelenleg állatokon tesztelik. A BAT azonban felhívja Whitehall-ot, hogy szigorú emberi kísérletekkel gyorsítsa fel a vakcinát előállítását.

A BAT azt állította, hogy hatalmas forrásait - a vállalat 65,5 milliárd GBP-t ér - fordította a járvány leküzdésére. A londoni székhelyű cég hozzátette, hogy „a költségeket” fogja eladni a teszteknek a kormánynak, azaz haszonszerzés nélkül. 

A dohánytermékek gyártóinak jelenleg nincs lehetősége kormányzati megállapodások megkötésére az Egészségügyi Világszervezet szabályai szerint, ám a BAT szerint a WHO-val való kapcsolatfelvételt tervezi. 

A cég szerint az oltással kapcsolatban az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügynökségétől és az Egyesült Királyság Egészségügyi és Szociális Gondozási Minisztériumától fordult. Remélik, hogy együttműködik a kormányhivatalokkal, hogy az oltást ebben a hónapban klinikai vizsgálatokba hozzák.

Egy nyilatkozatában azt mondta: "Ha a tesztelés sikeres, a BAT reméli, hogy a megfelelő partnerekkel és a kormányzati ügynökségek támogatásával júniustól kezdve hetente 1 millió és 3 millió közötti adagot lehet előállítani." 

A vakcinát a BAT leányvállalata, a Kentucky BioProcessing (KBP) dolgozza ki az Egyesült Államokban, dohánynövény-technológiát alkalmazva.

A KBP korábbi tapasztalatokkal rendelkezik a kitörések leküzdésében. 2014-ben segített előállítani az Ebola számára egy hatékony gyógyszert, az úgynevezett ZMapp. A BAT szerint a KBP kutatói sikerült klónozni a koronavírus genetikai szekvenciáját, és kifejlesztettek egy potenciális antigént.

Az antigén bármely olyan anyag, amelyet a test kívülállónak ismer fel, és az immunrendszer ellen támad. Ha valaki koronavírus-antigént - akár egészet, akár egy részét - befecskendezi, becsaphatja a testet az immunválasz kialakulásához, amelyre valóban szükség van a vírus elleni küzdelemben. Ez azt jelentené, hogy a test tudni fogja, hogyan lehet a vírust leküzdeni, ha valaki a jövőben elkapja a betegséget, vagyis megszabadulhat tőle a tünetek kialakulása előtt. 

A Kentucky BioProcessing az antigént beillesztette a dohánynövényekbe, ahol a növények élő szerkezete elősegíti a növény növekedését és szaporodását. A betakarítás után az antigéneket extrahálják, tisztítják, és oltásként bejuttatják a testbe.

A WHO szerint a növényi eredetű oltásoknak számos előnye van a hagyományos módszerekkel szemben. A hagyományos vakcinák olyan baktériumsejtek vagy élesztőkultúrákban előállított antigéneket látnak, amelyeket hűteni kell, és a halmozódásuk hónapokig tart.

A növényi vakcinák csak hetekig vesznek igénybe a növekedést, és szobahőmérsékleten képesek túlélni - így olcsóbbá válnak a készítésük. Élő vakcinák esetén mindig fennáll annak esélye, hogy szennyeződésre kerülhet, és úgynevezett kórokozókban gazdag, amelyek emberi betegséget okoznak.

A WHO szerint a növényekben való ennek valószínűsége azonban „szinte elhanyagolható”, ami potenciálisan biztonságosabbá teszi őket.

Dr. David O'Reilly, a BAT tudományos kutatásának igazgatója elmondta: „A vakcinák kidolgozása kihívásokkal teli és összetett munka.

„De úgy gondoljuk, hogy jelentős áttörést hajtottunk végre dohánynövény-technológiai platformunkkal, és készen állunk arra, hogy a kormányokkal és az összes érdekelt féllel együtt dolgozzunk a COVID-19 elleni háború megnyerésében. „Teljes mértékben összhangban állunk az Egyesült Nemzetek által a globális problémák leküzdésére irányuló megközelítéssel, amely a társadalom egésze felé irányul.

"Elkötelezettek vagyunk azért, hogy hozzájáruljunk a COVID-19 terjedésének ezen technológiával történő megállításához szükséges globális erőfeszítésekhez." 

Julian Ma professzor, a londoni St George University vírusszakértője szerint nagyon valószínűtlen, hogy a vakcina hamarosan készen áll.

Azt mondta: „A KBP sajtóközleménye fontos mérföldkövet jelent a vállalat számára, ám még mindig távol állnak a vakcinától. 

"Fontos szempont, hogy továbbra is meg kell határozni, mennyire biztonságosak lesznek oltásuk, és mennyire képesek az emberek védő immunitása kiváltására. 

„A gyártási rendszer nagyon gyors, rendkívül méretezhető és potenciálisan olcsóbb, mint a vakcinákhoz használt hagyományos gyártási rendszerek (például tojások influenzavírus elleni oltáshoz). 

„Különösen ez egy olyan technológia, amely az oltásokat olcsóbbá és hozzáférhetőbbé teheti az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

 

https://www.bat.com/group/sites/UK__9D9KCY.nsf/vwPagesWebLive/DOBN8QNL

 

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8175471/British-American-Tobacco-working-COVID-19-vaccine-using-tobacco-leaves.html

 Forrás: https://www.bat.com/group/sites/UK__9D9KCY.nsf/vwPagesWebLive/DOBN8QNL

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket