Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Koronavírus: a dohány egyik rokona hozhat fordulatot a vakcinakutatásban mondja Philip Morris

2020.04.03. 7:08:00


A dohánymulti Philip Morris International (PMI) az egyik résztulajdonosa annak a géntechnológiai kutatólabornak, amely március 13-án bejelentette: jelentős lépéseket tett a Covid-19 vírus védőoltásának kifejlesztésében. A kanadai Medicago egy ma még újnak számító módszerrel kísérletezik, melynek alapja egy, a dohány rokonságába tartozó növény.

A részben a Philip Morris International tulajdonban álló kanadai, biofarmakon való kutatással és gyártással foglalkozó Medicago fontos bejelentést tett március közepén: mindössze 20 nappal azután, hogy megkapták a Covid-19 vírus génszekvenciáját, sikeresen előállították a koronavírus vírusszerű részecskéit, az úgynevezett VLP-ket (virus-like particle), mely az első ígéretes lépés a vakcina kifejlesztésében.

Ezzel a következő fázisba léphet a fejlesztés, megkezdődhetnek az úgynevezett preklinikai vizsgálatok, ahol megnézik mennyire biztonságos és hatásos a kifejlesztett részecske.

A Medicago az oltóanyag gyártására egy különleges technológiát alkalmaz: nem állati eredetű alapanyagot (például tojást) és élő vírust - mint a legtöbb cég - használ a vakcinák előállításához, hanem növényeket és a fent említett vírusszerű részecskéket, melyek teljes egészében az adott vírus méretét és alakját követik.

A koronavírus esetében egy, a dohány közeli rokonságába tartozó növényt használt a Medicago. A dohánynövény rokonságába tartozó alapanyagokból készült vakcinák első humán klinikai vizsgálatai akár már idén júliusban megkezdődhetnek.Forrás: napi.hu

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket