Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

A hazai agrárium ütésálló, mondta a szakminiszter Debrecenben

2020.05.27. 7:22:00


A magyar mezőgazdaság veszélyhelyzetben nyújtott teljesítményéről, a hazai agrár-felsőoktatás helyzetéről és a formálódó Magyar Agrártudományi Egyetemről is beszélt a Debreceni Egyetemre látogató Nagy István agárminiszter.

- A járványügyi veszélyhelyzet rámutatott a magyar mezőgazdaság fájó, gyenge pontjaira. Az ágazat újraindítását célzó pályázati támogatások ezek javítását is szolgálják – mondta Nagy István a hirek.unideb.hu-nak. Az agrárminiszter mint opponens vett részt egy doktori PhD-védésen a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Állattenyésztési Doktori Iskolájában.

A tárcavezető szerint a hazai agrárium ütésálló, és bizonyított, hiszen a veszélyhelyzet első napjaira jellemző felvásárlási láz alatt sem ürültek ki a boltok polcai.

- Fontos, hogy a fogyasztók figyelmét ráirányította a hazai termékek fontosságára, a helyi termékek megbecsülésére, amelyek a piac és a fogyasztók biztonságos ellátását biztosítják. A veszélyhelyzetben hozott intézkedések segítették a termékek eljutását a termelőtől az asztalig – hangsúlyozta Nagy István.

Az agrárminiszter kiemelte: mezőgazdaságnak hatalmas szüksége van a kiválóan felkészített szakemberre, az agrárfelsőoktatás átalakításának célja a versenyképesség és a minőség javítása.

 - Nemzetközi szinten is versenyképes szakembereket kell képeznünk, akik a kor kihívásaival szemben, mint az éghajlatváltozás, illetve a globális piac, helyt tudnak állni. A Debreceni Egyetemen folyó tudományos munka nagy hatással lehet az agrártudományra és a gyakorlati mezőgazdaságra egyaránt. A formálódó Magyar Agrártudományi Egyetemmel folyó együttműködés még hatékonyabbá teheti a Magyarországon folyó agrár oktatást és kutatást – jelentette ki Nagy István.

Az agrárminiszter találkozott és megbeszélést folytatott a Debreceni Egyetem vezetőivel: Szilvássy Zoltán rektorral és Bács Zoltán kancellárral, Jávor András rektori főtanácsadóval, a Multidiszciplináris Agrár- és Élelmiszeripari Kabinet elnökével, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszer-tudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánjával, Stündl Lászlóval.

 


Forrás: dehír

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket