Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Kötelező és hasznos: megkezdődött az Agrárcenzus, a mezőgazdaság teljes körű összeírása

2020.06.15. 7:24:00


Online kitöltési szakasszal kezdődött el június elején a Központi Statisztikai Hivatal mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020. A hazai mezőgazdasági termelés aktuális helyzetét felmérő, teljes körű, országos összeírását a koronavírus-járvány miatt két részletben végzik. A kérdőívet az érintettek június 30-ig tölthetik ki. Azokat az egyéni gazdálkodókat, akik nem élnek az online kitöltés lehetőségével, a tervek szerint 2020 őszén összeírók keresik fel.

A KSH felhívta a figyelmet, hogy az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára a válaszadás kötelező. Az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat csak összesítve, név nélkül publikálja

A felmérésben a KSH adatokat kér többek között

  • a növénytermesztési jellemzőkről,
  • az állatállományról,
  • a mezőgazdaságban dolgozókról,
illetve az adatszolgáltatók egy részétől:
  • az épületekről,
  • a trágyázási módszerekről, továbbá
  • az agrárdigitalizációról.

Fontos a pontos adat

Így az összegyűjtött adatok széleskörű elemzési lehetőséget biztosítanak majd. Az adatokból nyert mezőgazdasági “térkép” alapjaiban befolyásolja a következő évek döntéseit és forrásfelhasználását. Ezért a pontos válaszadás a mezőgazdaságban dolgozók kiemelt érdeke – írta a KSH közleménye. Az elektronikus adatgyűjtés és a pontos adatszolgáltatás lehetőséget nyújt arra, hogy az Agrárcenzus előzetes adatait már 2021 tavaszán megjelentessék. A részletes, településszintű adatok 2021. végén válnak hozzáférhetővé.

Agrárcenzust 10 évente hajtanak végre a világ minden táján, az Európai Unió tagállamaiban erre 2019 ősze és 2021 tavasza között kerül sor. A népszámlálások után a második legtöbb embert érintő felmérés, összesen mintegy 750 ezer címen valósul meg Magyarországon – közölte a hivatal.

A felvétel célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók részére, amihez az adatszolgáltatók a pontos adatszolgáltatással nagyban hozzájárulnak. A pontos adatszolgáltatás azért nagyon fontos, hogy a mezőgazdasági tevékenységet végzők és érdekképviseleteik, továbbá a kormányzati döntéshozók – a gazdálkodók érdekeit szem előtt tartva, jó minőségű adatok alapján – megfelelően tudják döntéseiket meghozni, illetve a különböző hazai és EU-szintű támogatáspolitikákat megtervezni, ezek hatását felmérni. További információ az Agrárcenzus 2020 mezőgazdasági összeírásról ezen az oldalon érhető el.Forrás: MAGRO.hu

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket