Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Alig várták a vendégmunkásokat a lengyel agrárcégek

2020.06.16. 8:05:00


Lengyelországban már nagyon várták a cégek, hogy visszatérjenek az ukrán vendégmunkások, akik hazautaztak a COVID-19 koronavírus járvány miatt. A külföldi dolgozók különösen a mezőgazdaságban nélkülözhetetlenek. A zöldségek és a gyümölcsök betakarításához ugyanis rengeteg munkáskézre van szükség, amely nagy része a szomszédos Ukrajnából érkezik a lengyelekhez.

A lengyel mezőgazdasági minisztérium arról adott ki tájékoztatást, hogy a kormány ingyenesen kifizeti a legálisan alkalmazott külföldi idénymunkások koronavírustesztjeit – számolt be a Rzeczpospolita híre alapján a Napi.hu. A lengyel mezőgazdasági miniszter, Jan Krzysztof Ardanowski hangsúlyozta, hogy a betakarítási szezonban semmilyen akadálya nincs a külföldi vendégmunkások alkalmazásának. Ezzel szerinte el lehet kerülni a zöldségek és gyümölcsök árainak extrém növekedését.

Az élelmiszeripar és a mezőgazdaság nagyon várja az ukrán vendégmunkások érkezését

A külföldi szezonmunkások alkalmazásának könnyítését az élelmiszer-feldolgozók és a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások is követelték. Ezeknél hiányoztak a legjobban az ukránok, mert ők voltak a legkeresettebb dolgozók. Ám amikor Lengyelországban és Ukrajnában is megjelent a koronavírus járvány hazautaztak.

A meggyet, az epret, az almát kézzel szedik, főleg az ukrán nemzetiségű vendégmunkások. A cikk szerint nélkülük nem lehet biztosítani a betakarítást. Amennyiben a lengyel kormány nem könnyítette volna meg a határátlépést és legutóbb az egészségügyi szűrést, akkor az ottani mezőgazdaság hatalmas veszteségeket szenvedett volna. Az országhatáron a hivatalnokok két váltásban dolgoznak, hogy az érkezőkkel kapcsolatos ügyintézés ne a követségeket és konzulátusokat terhelje.Forrás: magro.hu

Időjárás
Máshol vagyok:Kövessen minket