Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Rekordmennyiségű illegális növényvédő szert foglaltak le az év első 3 hónapjában

2020.06.18. 7:17:00


Rekordmennyiségű, 1346 tonna illegális növényvédő szert foglaltak le január és április között egy 32 országot érintő műveletben. Az Európai Unió rendőri együttműködését koordináló szervezete, az Europol tájékoztatása szerint a lefoglalt szerek értéke 94 millió euró (mintegy 33 milliárd forint), az eéjárás során két embert előállítottak. A több mint 1300 tonna növényvédőszer legalább 207 ezer négyzetkilométer nagyságú termőterület permetezésére elegendő.

A hágai központú uniós szervezet tájékoztatása szerint az egészség és a környezet védelme érdekében folytatott művelet során több mint 3 ezer tonna növényvédő szert ellenőriztek. A lefoglalt több mint 1300 tonna növényvédő szer legalább 207 ezer négyzetkilométer nagyságú termőterület permetezésére lett volna elegendő. Ez megegyezik Németország teljes mezőgazdasági területével, Franciaország mezőgazdasági területének 75 százalékával, Románia mezőgazdasági területeinek pedig 150 százalékát teszi ki – számolt be róla az Europol.

A művelet során összesen 260 eljárást indítottak szabálytalanságok, hamis áruk vagy tiltott termékek birtoklása, szállítása, tárolása vagy értékesítése miatt. Jelenleg 8 vizsgálat folytatódik Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Szlovéniában és Svájcban.

Más törvénytelenségben is érintett volt a bűnözők egy része

A tiltott vagy hamisított növényvédő szerekkel kereskedő szervezett bűnözői csoportok tagjainak egy része más illegális tevékenységekben, például hamisított cigaretták vagy gyógyszerek forgalmazásában is tevékenyen részt vett. Az Europol tájékoztatása szerint az áruk illegális kereskedelmének hatékony felszámolására 2015 óta indított 5 művelet során eddig 2568 tonna hamis, vagy illegálisan forgalomba hozott növényvédő szert foglaltak le a nemzeti hatóságok.Forrás: mtiKövessen minket