Magyar Dohányújság

MAGYAR DOHÁNYTERMELŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

HUNGARIAN TOBACCO GROWERS ASSOCIATION

Lezárult a 3 hektár alatti földek értékesítése

2020.06.22. 7:49:00


A vártnál jóval több érdeklődő, és magasabb hektáronkénti ár jellemezte a lezárult földértékesítési programot, melyet az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) hirdetett meg május elején. A 3 hektár alatti földek értékesítésének célja az osztatlan közös földtulajdonok felszámolása volt.

A két ütemben meghirdetett 15.500 ingatlanra több, mint 13.200 ajánlat érkezett. Az esetek többségében egy földrészletre legalább két jelentkező volt. Nagyrészt valóban azok a tulajdonosok jelentkeztek, akik érdekeltek voltak az 1/1-es tulajdon kialakításában, ezzel megszüntetve az osztatlan közös földtulajdont.

Az első körben sikeresen pályázókat az NFK már kiértesítette. Az értékbecslések pedig már folyamatban vannak. Az átlagos hektáronkénti vételár elérte az 1 millió forintot. Így a közel 5600 hektár föld eladásából az államnak csaknem 5,3 milliárd forint bevétele származik.

A program várhatóan augusztusban folytatódik, és a 3 és 10 hektár közötti méretű földterületek értékesítésére kerülhet sorForrás: agrárágazatKövessen minket